14-02-2021

Zašto se javlja osjećaj propadanja kada tonemo u san?

Da li ste se ikada, u trenutku kada tonete u san, trznuli zbog osjećaja propadanja? Niste jedini. Ovaj fenomen je veoma čest i zove se hipnički trzaj.

Zašto se javlja osjećaj propadanja kada tonemo u san? | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Pexels/Andrea Piacquadio

Stručnjak za spavanje, dr Vilijam Koler, kaže da je 70 odsto ljudi bar jednom iskusilo neobičan trzaj ili osjećaj propadanja kada tone u san.

„Hipnički trzaj je normalna pojava. Odnosi se na tjelesno iskustvo kod kog se mišići skupljaju, pa se udovi ili cijelo tijelo trznu. Uglavnom se javlja kada tijelo iz stanja budnosti prelazi u san i traje pola sekunde ili manje, pa se ne smatra opasnim“, objasnio je dr Koler za NBC News.

Iznenadne trzaje može prouzrokovati i neispavanost

„Zapravo tjerate svoje tijelo da ostane budno, a ono to ne želi. Kad se hipnički trzaj dogodi, to je znak da će tijelo preći iz prve faze sna u REM fazu“, dodaje dr Koler.

Spavanje se sastoji od nekoliko faza, a njihovi ciklusi se ponavljaju četiri do pet puta tokom noći, prenosi N1.

„Vaša kontrola nad pokretima mišića u snu se razlikuje od one kad ste budni, pa se zato udovi trzaju. Ne brinite, nije čudno ako osjetite propadanje kad tonete u san. Takođe nije ni nešto opasno, pa ne bi trebalo da se zbog toga brinete“, rekao za Mic stručnjak za spavanje Rafael Pelajo iz Centra za medicinu spavanja Stanford.

Izvor: N1