11-02-2023

Zašto se neke bebe rađaju sa dlakama na tijelu?

Čak 30 odsto beba se rađa sa lanugom, posebnom vrstom dlačica koje proizvode folikuli dlake fetusa tokom drugog tromesječja, između 16. i 20. nedjelje.

Zašto se neke bebe rađaju sa dlakama na tijelu? | Radio Televizija Budva

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Funkcija ovih dlaka prvenstveno je usmjerena na održavanje toplote bebe u materici. Isto tako, neka istraživanja pokazuju kako lanugo takođe pomaže kod oslobađanja hormona koji smanjuju stres i podstiču rast u materici.

Ne rađaju se sva djeca sa lanugom jer kod većine njih dlačice otpadnu prije rođenja, piše „Today’s Parent“.

Većina beba tako izgubi ove dlačice još u materici, odnosno do 36. nedelje, kada ih izbacuje u amnionsku tekčnost. Druge bebe, naročito novorođenčad, rađaju se sa lanugom koji obično otpadne u prvih nekoliko nedjelja, prenosi Index.hr.

Da li bi trebalo da vas brinu dlake na tijelu vaše bebe?

Može da bude iznenađujuće vidjeti guste dlake na tijelu vašeg novorođenčeta, bilo da se radi o lanugu na ramenima ili o gustoj kosi. Upravo su dlake česta briga novopečenih roditelja, kaže pedijatar dr Beverli Kufert.

„Neki roditelji se zabrinu zbog previše dlaka, uključujući lanugo, dok se drugi brinu da ih, kako njihova beba postaje starija, nema dovoljno. Samo zato što je beba još uvek ćelava sa 18 mjeseci ne znači da nikada neće imati lijepu kosu“, objašnjava dr Kufert.