03-10-2019

Zašto su mačke dobre za naše zdravlje?

Iz godine u godinu, polako ali sigurno, Budva postaje dom sve većem broju mačaka. Mi ćemo Vam samo nabrojati neke od razloga zašto su dobre za naše zdravlje i okruženje.

Zašto su mačke dobre za naše zdravlje? | Radio Televizija Budva

1. Mačke smanjuju nivo stresa

Američki naučnici su istraživanjima dokazali da mačke smanjuju nivo stresa svojih vlasnika, a i sami vlasnici potvrđuju da je zajednički život sa šapicama dobar za njih. Tokom maženja mačke povećano se ispuštaju hormone sreće, dok se istovremeno smanjuje nastajanje hormona stresa. Predenje mačke pojačava efekt opuštanja.

2. Mačke su dobre za srce

Kada smo pod stresom, naš krvni pritisak raste. Oni koji hronično pate od visokog krvnog pritiska imaju povećan rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Budući da mačke imaju pozitivan učinak na nivo stresa, u skladu s tim se smanjuje i rizik od bolesti. Zapravo, istraživanja pokazuju da u domaćinstvima s mačkama ima 30% manje srčanih udara.



3. Mačke liječe kosti

Predenje mačke ima opuštajući učinak, a istraživanja pokazuju, da ujednačeni zvuk brujanja mačke ima ljekovito dejstvo na kosti. Tako se prijelomi kostiju kod mačaka liječe znatno brže nego kod ostalih sisavaca, a naučnici su otkrili da je za to odgovorna frekvencija predenja od oko 25 herca. Iz tog razloga je predenje djelotvorno i kod ljudi. Uz pomoć uređaja za vibraciju, naučnici su mogli oponašati frekvenciju i pokazati ljekovito dejstvo na ljudske kosti.

4. Mačke smanjuju rizik od alergija kod djece

Novopečeni roditelji se često brinu o tome da bi njihova mačka mogla negativno djelovati na zdravlje novorođenčeta, ali istina je upravo suprotna. Istraživanja pokazuju da djeca koja odrastaju uz mačku imaju manji rizik od razvoja alergija. Međutim, to važi samo ako u porodici ne postoji genetska predispozicija za alergijske reakcije.



5. Mačke su osjetljive

Čini se da su mačke jako senzibilne kada se radi o našem zdravstvenom stanju. One jasno vide kada se ne osjećamo dobro ili kada smo bolesni. Postoje priče, koje nam govore o tome koliko su zapravo mačke osjetljive. Na primjer priča o mačku Oscaru. Živio je u američkoj zdravstvenoj ustanovi. Tamo je svakodnevno hodao po hodnicima i posjećivao pacijente. Posebna osobina: čini se kako bi on primijetio da će neki pacijent ubrzo umrijeti. Njegovo predviđanje je bilo toliko precizno, da bi njegovateljke obavijestile porodicu, kada bi mačak Oscar duže vremena ležao pored pacijenta.

6. Mačke mogu biti terapeuti

Zbog njihovog pozitivnog dejstva na ljude, mačke se sada takođe koriste u liječenju. Terapija mačkama može pomoći starijim ljudima s demencijom i djeci s ADHD-om. One pružaju pacijentu osjećaj sreće i djeluju protiv osjećaja usamljenosti. Osim toga, one mogu smanjiti udaljenost između terapeuta i pacijenta. Mogućnosti primjene terapije s mačkama su apsolutno različite.