13-10-2014

Zašto žene teže mršaju od muškaraca?

Zašto žene teže mršaju od muškaraca? | Radio Televizija Budva

Testosteron
Kod muškaraca je nivo ovog hormona viši, što je jedan od razloga zašto imaju veću mišićnu masu, a svi znamo da je mišićno tkivo zaslužno za regulisanje metabolizma i sagorijevanje kalorija. Rješenje za ovo bilo bi uzimanje gvožđa, koje doprinosi građenju mišićne mase.

Izbor hrane
Studije su pokazale da većina muškaraca bira zdrave obroke, za razliku od žena koje su sklonije konzumiranju slatkiša. Ručak koji ste skuvali kod kuće sadržaće znatno manje kalorija nego bogat čokoladni desert, tako da je pravo vrijeme da promijenite navike u ishrani. Nasjeckajte svježe povrće, pripremite neki niskokaloričan preliv i uživajte!

Emocionalno prejedanje
Većina žena se, kada su neraspoložene, tužne ili depresivne, okreće hrani kao izvoru utjehe. Najbolji način da se otarasite ove nezdrave navike je da vodite evidenciju o ishrani – napravite dnevnik i prvo zabilježite svoje emotivno stanje, zatim popijte čašu hladne vode, izađite u šetnju, a tek onda odlučite koji ćete korak preduzeti.

Žene češće spremaju hranu
Ako kuvate, veoma je moguće da s vremena na vrijeme gricnete koji zalogaj probajući hranu, što se vremenom taloži i doprinosi gomilanju kilograma. Sljedeći put kada budete pripremali obrok, žvaćite žvaku.

Žene manje vode računa o sebi
Većina žena zbog svakodnevne žurbe i jurnjave s mjesta na mjesto ne stiže da vodi računa o sebi. Ako je ovo slučaj i sa vama, pravo je vrijeme da postanete “sebični” i posvetite se brizi o svom zdravlju. Imajte na umu da uvijek prvo treba da vodite računa o sebi, pa tek onda o drugima.

Stres
Većina žena pod velikim je stresom, bilo da je u pitanju spremanje ispita, planiranje nekog događaja ili svakodnevna žurba. Muškarci su često u stanju da se potpuno ograde od tog dijela života i opuste sa prijateljima. Izdvojite bar 5 minuta dnevno praktikujući tehnike opuštanja, poput meditacije. Na ovaj način ćete poboljšati disanje, umiriti um, i navesti svoje tijelo da smanji proizvodnju kortizola, hormona koji uzrokuje gojaznost.