19-07-2021

Završen projekat za izgradnju i modernizaciju Doma starih u Risnu

Projekat za izgradnju i modernizaciju Doma starih u Risnu je završen, a njegova realizacija trebalo bi da krene naredne godine, saopšteno je na prezentaciji tog projekta.

Završen projekat za izgradnju i modernizaciju Doma starih u Risnu | Radio Televizija Budva

Foto: J.U Dom starih "Grabovac" Risan/facebook

Projekat izgradnje novog objekta u Domu realizovaće se u okviru Programa energetske efikasnosti u javnim zgradama – faza II koji realizuje Ministarstvo kapitalnih investicija po osnovu ugovora o kreditu i finansiranju, sklopljenog između Ministarstva finansija i Njemačke razvojne banke KfW.

Direktor Doma Srđan Dragomanović rekao je da je na poziv Ministarstva ekonomije prije tri godine Dom starih Grabovac kandidovao dva svoja projekta za rekonstrukciju.

“Povećava se površina smještajnih kapaciteta za skoro duplo dok se zadržava isti kapacitet smještaja, što znači da se stvaraju bolji uslovi za boravak starih, prilagođeni standardima Evropske unije”, kazao je Dragomanović, prenosi agencija CG News.

Projektom je, kako je naveo, predviđeno kompletno uklanjanje H paviljona koji je izgrađen prije 50 godina i potpuno je energetski neefikasan.

“Ide se na izgradnju novog objekta po najsavremenijim standardima. Riječ je o objektu hotelskog tipa koji će imati 40 jednokrevetnih soba i šest dvokrevetnih apartmana”, rekao je Dragomanović.

Rekonstrukcija Doma starih realizuje se u sklopu projekta Energetska efikasnost u javnim zgradama koji se već deset godina sprovodi u Crnoj Gori.

Dražen Karadaglić iz Ministarstva kapitalnih investicija koje realizuje projekat kazao je da treća faza ovog projekta iznosi 60 miliona EUR od čega je 45 miliona EUR kredit KFW banke, deset miliona EUR je doprinos države, dok je pet miliona EUR u vidu granta.

Prema njegovim riječima, projektom je predviđena i rekonstrukcija dvadesetak škola u Crnoj Gori, a planirana i izgradnja nove savremene zgrade za potrebe Vlade za koju se vjeruje da će biti najmodernija zgrada u ovom dijelu Evrope.