12-07-2023

Završena izgradnja prve dionice cjevovoda PK Prijevor – Lastva Grbaljska

U susret 13. julu, Danu državnosti, uspješno je završena izgradnja prve dionice cjevovoda PK Prijevor – Lastva Grbaljska koja je realizovana u sklopu Druge faze izgradnje regionalnog sistema vodosnabdijevanja.

Završena izgradnja prve dionice cjevovoda PK Prijevor – Lastva Grbaljska | Radio Televizija Budva

Spajanjem Opštine Herceg Novi, nakon 46 godina od početka gradnje, završena je izgradnja Prve faze regionalnog sistema vodosnabdijevanja kapaciteta 1100 l/s. Imajući u vidu da
postojeći kapaciteti, zbog naglog razvoja turizma i priliva stanovnika, ne mogu u budućnosti obezbjeđivati neophodnu količinu vode opštinama Tivat, Kotor i Herceg Novi, Regionalni vodovod kao odgovoran društveni subjekat je pristupio realizaciji Druge faze izgradnje ovog sistema.

Ova faza, između ostalog, podrazumijeva izgradnju 16 km
cjevovoda od Jaza do Tivta koji treba da poveća kapacitet regionalnog vodovodnog sistema za navedene gradove sa postojećih 330 l/s na 750 l/s. Predviđeno je da se izgradnja cjevovoda radi kroz dvije dionice.

Regionalni vodovod je uspješno priveo kraju realizaciju prve dionice ovog cjevovoda na potezu PK Prijevor – Lastva Grbaljska u dužini od cca 2,2 km. Vrijednost izvedenih radova je 1.642.957€.Naime, u skladu sa prethodnim planovima rada, sprovedenih neophodnih aktivnosti i procedura i verifikacije sprovedenih postupaka od strane EBRD, Regionalni vodovod je, 30.11.2020. godine, sklopio ugovor sa Konzorcijum ,,Indel Inzenjering - Civil engineer“ za izgradnju cjevovoda od PK Prijevor do Lastve Grbaljske. Nažalost, zbog problema sa obezbijeđenjem nadzora, radovi na ovoj dionici su počeli 15. januara 2023. godine a.zavšeni 18.06.2023. godine. Nakon manjih ispravki u dijelu trase puta na navedenoj dionici, koje su rađene na zahtjev Regionalnog vodovoda, završeni su svi radovi na ovoj dionici
cjevovoda.

Predsjednik Odbora direktora sa saradnicima, danas je obišao završene radove i tom prilikom istakao zahvalnost stručnim konsultantima, projektantima i izvođačima koji su dali značajan doprinos da se ovaj posao izvede uspješno i bez većih problema, kao i sjajnom timu inženjera Regionalnog vodovoda, koji je rukovodio projektom i svojim znanjem, kompetencijom i stručnošću ga doveo do kraja.Ovom prilikom Lakušić je naveo da je u predviđenom roku završetak radova na dionici Prijevor – Lastva Grbaljska idealna prilika da se još jednom ukaže na činjenicu da je voda resurs od neprikosnovenog značaja čije je očuvanje za sve nas apsolutni imperativ.

„Posebno zadovoljstvo mi je što ovim uspješnim završetkom radova na izgradnji novog cjevovoda, Regionalni vodovod daje svoj doprinos obilježavanju 13. jula, Dana državnosti. Pred Regionalnim vodovodom je novi izazov – izgradnja druge dionice cjevovoda od Lastve Grbaljske do Tivta, dužine cca 14 km. Prije dva mjeseca je u saradnji sa Upravom za saobraćaj potpisan ugovor sa kineskim Konzorcijumom „Shandong“ za izgradnju ove dionice cjevovoda, čija ugovorena vrijednost radova iznosi 53.915.261.77 eura, od čega se za izgradnju cjevovoda odnosi 9.172.353,74 eura bez PDV-a. Nadamo se da će se ove aktivnosti odvijati planiranom dinamikom, odnosno da će biti završene u roku od dvije godine“, poručio je predsjednik Odbora direktora, gospodin Lakušić.