18-03-2021

Zbog problema sa stokom mještani blokirali Sveti Stefan

U toku je akcija rješavanja dugogodišnjeg problema, raspuštene stoke na području budvanske opštine, saznaje naš portal. Na Svetom Stefanu okupili su se mještani, a prisutni su i pripadnici komunalne i saobraćajne policija.

Zbog problema sa stokom mještani blokirali Sveti Stefan | Radio Televizija Budva

Foto: MZ Sveti Stefan

Desetogodišnji problem postoji u kontinuitetu, a rješenje još nije nađeno. Iz Mjesne zajednice Sveti Stefan saopštavaju da su danas odlučili da reaguju zbog neodgovornosti vlasnika stoke.

"Vlasnik je iskoristio priliku i pustio stoku u Miločerski park, a mi smo se skupili i želimo da zabranimo da uđe na naša imanja. Nećemo dati da se ona više gaze, kap je prelila čašu", rekli su nama.

U toku je i blokada na Svetom Stefanu.

"Organizovaćemo se i u Petrovcu i u Reževiću jer više vlasnik ne može ovako da se ponaša. Ovo se neće završiti dok neko ne nastrada. Stoka ugrožava bezbijednost saobraćaja i mještana", naglašavaju iz mjesne zajednice.

Napomenuli su da su se obratili svim relevantnim činiocima. Međutim, ne nazire se rješenje problema koji traje deceniju.

"Ovo nije pitanje MZ Sveti Stefan, već cijele države Crne Gore", ističu oni dodajući da se za problem raspuštene stoke, prema njihovim riječima, interesovao i ombudsman iz Podgorice.


Problemi i u drugim djelovima opštine

Naš portal je u minulom periodu u više navrata pisao o problemu u Paštrovićima, ali i na drugim lokalitetima budvanske opštine. Tako je stoka i juče nesmetano šetala Rafailovićima.

Rafilovići: Goveda na bulevaru, opasnost za vozače

U vezi sa tim, prošlog mjeseca kontaktirali smo i Komunalnu inspekciju i policiju. Prema riječima načelnika Darka Čelebića jedino trajno rješenje je trajno oduzimanje stoke što je, kazao nam je tada, u nadležnosti Veterinarske inspekcije.

Oprez! Bikovi od pola tone slobodno šetaju magistralom

"Mi imamo nadležnost samo kada su krave na javnim površinama, policiija je takođe više puta izlazila na teren zbog ugrožavanja bezbjednosti u saobraćaju, a mi smo do sada izrekli više novčanih kazni vlasniku S.K. Nakon toga, mi više ne možemo da ga kažnjavamo, već smo Sudu za prekršaje u Budvi podnijeli zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka", naglasio je Čelebić.





M.S.