06-05-2020

Zbog velikog interesovanja: IJZ se oglasio o slučaju u Bijelom Polju

Institut za javno zdravlje Crne Gore je u nedjelju, trećeg maja, u sklopu proširenog rutinskog testiranja, registrovao slučaj infekcije novim korona virusom u Bijelom Polju i u vezi sa njim se oglasio jer je bilo upita novinara da li je slučaj zabilježen u Domu starih u Bijelom Polju.

Zbog velikog interesovanja: IJZ se oglasio o slučaju u Bijelom Polju | Radio Televizija Budva

Kako kažu, iako su rezultati testa bili granični, zbog epidemiološkog rizika koji je postojao za širenje obolijevanja u najbližoj okolini, preduzete su sve mjere koje su za cilj imale adekvatno spriječavanje svakog daljeg evenutalnog širenja infekcije u okolini.

"Sam slučaj je od samog početka epidemiološki bio izuzetno izazovan jer niti je bilo simpotma infekcije niti je utvrđena i najmanja indicija koja bi ukazivala na mogući izvor infekcije, kao ni na mogući način inficiranja. Samim tim, a kao mjera dodatne predostrožnosti, odlučeno je da se oboljela osoba i njeni najbliži kontakti institucionalno izoluju te da se započne sa redovnim dnevnim praćenjem i uzastopnim uzorkovanjem kako bi se komplenta situacija sagledala i ispratila do kraja. Sva uzorkovanja obavljena u okolini – radnoj i porodičnoj nisu otkrila druge slučajeve obolijevanja", naveli su iz IJZ.

Rezultati posljednjih analiza kod pomenute osobe su bili negativni što opet nije dovoljno da bi se slučaj odbacio i vratio normalnim radnim obavezama zbog teoretske opasnosti i epidemiološkog rizika koji nosi po svoju okolinu, dodali su.

Sa uzorkovanjem i testiranjem će se i dalje nastaviti i status slučaja neće biti mijenjan sve dok se ne otkloni i najmanja sumnja na eventualnu infekciju, zaključili su iz IJZ.