15-07-2019

Zdrave sirove kuglice bez šećera

Počeli ste se hraniti zdravo, međutim nikako da nađete zdravu poslasticu koja vas stvarno zasiti? Evo recepta koji mogu da naprave svi, pa čak i oni koji nemaju nikakvih zajedničkih dodira sa kuhinjom i receptima. Šta više, ovaj dezert vas zasiti brže i više nego nezdrave torte i kolači! Da, dobro ste pročitali, a da se skroz uvjerite pročitajte recept u nastavku te se uputite u kuhinju i zavrnite rukave (samo na nekoliko minuta).

Zdrave sirove kuglice bez šećera | Radio Televizija Budva

Za zdrave, sirove kuglice bez glutena i šećera možete koristiti bilo koje koštunjavo voće, suve smokve, kakao, datule, bananu, cimet, te razne sjemenke. Najveća prednost ovog dezerta je ta što dmožete iskoristiti sve što imate od nabrojanih namirnica, te je važno da imate neku namirnicu koja će povezati sve te sastojke (banana, urma, kokosovo ulje).

Ipak za one koji vole da kuvaju po pravilima, a ne odokativno, odlučili smo podijeliti naš omiljeni recept za sirove kuglice.

Sastojci:
1/2 šolje lješnika
1/2 šolje oraha
3-5 suvih smokvi
2 supene kašike kokosa
1 manja kašika meda (zavisi koliko slatko želite)
1 kašika kokosovog ulja (samo da napravite smjesu lakšom za oblikovanje)


Priprema:
Sastojke stavite u blender ili sjecko, blendajte dok ne dobijete smjesu koju možete oblikovati u kuglice. Kašikom izvadite malo smjese u ruke i oblikujte kuglice. Kada su spremne, kuglice prebacite u frižider i ostavite nekoliko sati da se stvrdnu. Nakon toga, skuvajte kafu, zavalite se u fotelju te uživajte u vašem novom omiljenom dezertu!

Napomena:
Ako nemate neki od sastojaka, nemojte da se brinete. Umjesto smokvi možete dodati datule, domaći pekmez ili bananu. Umjesto lješnika i oraha možete koristiti bademe, indijske oraščiće, te sve možete zasladiti crnom čokoladom.

Stvar je ličnog ukusa kao i namirnica koje posjedujete. Ako vam smjesa nije dovoljno “gnjecava” jer nemate neki od sastojaka koji dobro povezuje, probajte dodati i malo vode ili kokosovog ulja.