30-09-2017

Zdravo starenje za sve generacije

Crveni krst će 1. oktobra obilježiti “Međunarodni dan starijih osoba”, brojnim aktivnostima širom Crne Gore, saopšteno je iz te organizacije.

Zdravo starenje za sve generacije | Radio Televizija Budva

“Ovaj datum jako je značajan za našu organizaciju, koja već dugi niz godina radi na unaprjeđenju kvaliteta života starijih u Crnoj Gori. Ove godine, 1. oktobar koristimo kao priliku da skrenemo pažnju javnosti na temu koja je od velikog značaja ne samo za starije, već ljude svih generacija, a u pitanju je koncept zdravog starenja”, saopštili si iz Crvenog krsta.

Iz te organizacije ističu da zdravo starenje predstavlja donošenje zdravih odluka tokom života, kako bi omogućili sebi da budemo i radimo ono što želimo u svim fazama svog života, uključujući starost.

Smatraju da svako od nas može da učini napor i promijeni svoje loše navike uz jasan cilj, dobru motivaciju i podršku okoline. Dodaju da kada pravimo dobre izbore time umanjujemo vjerovatnoću teških zdravstvenih problema, možemo biti duže aktivni, doprinositi razvoju zajednice i sprječavati predrasude o starijima i starenju.

Tim povodom, u većini opštinskih organizacija Crvenog krsta planirane su aktivnosti koje će povezati sve generacije i obilježiti 1. oktobar kao dan mogućnosti, iskustva, promjene, ali i skrenuti pažnju na svakodnevne probeleme sa kojima se stariji suočavaju.

Kako su rekli, samo neki od tih problema su siromaštvo, usamljenost, nemogućnost da brinu o sebi, zdravstveni problemi…

Tako će u Budvi će volonteri Crvenog krsta 1. oktobra pomagati starijim osobama prilikom kupovine. Opštinske organizacije Crvenog krsta će dijeliti i promotivni materijal, sa savjetima za zdravije starenje.

“Crveni krst Crne Gore, već godinama unazad, veliku pažnju poklanja aktivnostima namijenjenim za starije osobe i u saradnji sa njima. Od 2002. godine organizacija pruža kvalitetne volonterske i profesionalne usluge kroz redovne kućne posjete i rad klubova za starije. Danas Crveni krst pruža podršku za oko 700 korisnika iz 12 opština. Usluge, koje se prije svega odnose na pružanje psiho-socijalne podrške, sitne kućne poslove, administrativne poslove i distribuciju humanitarne pomoći u skladu sa potrebama korisnika, pruža oko 150 obučenih volontera”, saopštili su iz pomenute organizacije.

Dodaju da sa ciljem da se položaj starijih unaprijedi, da se njihovo dostojanstvo očuva, a učešće u zajednici poveća, Crveni krst Crne Gore formirao je mrežu organizacija civilnog društva kao i relevantnih institucija pod nazivom Dignitas.

Pored Crvenog krsta mrežu čine NVO Naše doba, Humanitarac, Adria, Povjerenje, Volonteri Crne Gore, Caritas, Savez udruženja penzionera Crne Gore, Ministarsvo rada i socijalnog staranja, Ministarstvo zdravlja i Zavod za socijalnu i dječju zaštitu. Predstavnici mreže će tokom oktobra organizovati niz aktivnosti sa ciljem obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba, dok je centralni događaj planiran za sredinu oktobra.

Crveni krst Crne Gore u ime članova mreže Dignitas, volontera i zaposlenih u opštinskim organizacijama Crvenog krsta želi svim starijim osobama srećan Međunarodni dan starijih osoba.

CDM