19-07-2023

Zelenilo: Rashladimo drvo sad da nam pravi veći hlad

Poštovani građani i ljubitelji prirode, suočeni sa izuzetno visokim temperaturama ovih dana, a koje su najavljene i za naredni period, molimo vas da pomognete drveću da preživi, poručuju iz Zelenila glavnog grada, ali poželjno je primijeniti ove savjete i u gradovima širom Crne Gore.


Foto: Zelenilo PG

“Uprkos svim naporima da drveću obezbijedimo dovoljne količine vode, temperature koje su u gradu za par stepeni veće nego u vangradskim naseljima, ovo značajno otežavaju (da ne pominjemo nesavjesne pojedince koji namjerno uništavaju hodrositeme). Zato vas molimo da, ukoliko ste u mogućnosti, zalijete mlade sadnice drveća koje se nalaze u vašoj blizini i da na ovaj način, zajedno pregrmimo ove zaista nepodnošljive vrućine”, navodi Zelenilo.

A za one koji su spremni da daju doprinos u očuvanju životne sredine dali su par kratkih savjeta.

“Najbolje je navodnjavati u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima. Kada su temeperature ovako visoke vodu je najbolje sipati u zoni korijenovog sistema kako bi se izbjegle ožegotine na lišću. Najbolje je zalivati crijevom – duže zalivanje u tankom mlazu (da bi zemlja bolje apsorbovala vodu, da se ne prave lokve koje mogu biti preduslov za stvaranje gljivičnih oboljenja). I da, bilo bi lijepo da ostavite i kanticu svježe vode za napuštene životinje i ptičice. Brinimo o drveću da bi ono brinulo o nama”, zaključuje se u saopštenju.