25-07-2023

Zenović: Kulturna baština Budve mogla bi da postane temelj održivog turizma

Nacrtom programa razvoja kulture Opštine Budva predviđeno je izdvajanje Sekretarijata za kulturu budući da Budva ima veliki kulturni fundus i kulturno stvaralaštvo, te bi to izdvajanje bilo dobro za kulturni život našeg grada. Takođe, Opština Budva izdvaja velika sredstva za kulturu, koja su iznad evropskog i svjetskog prosjeka, ali mjesta za poboljšanje i bolju primjenu tih sredstava ipak ima, smatra predsjednik Savjeta za kulturu Opštine Budva, doc. dr Predrag Zenović.

Zenović: Kulturna baština Budve mogla bi da postane temelj održivog turizma | Radio Televizija Budva

Foto: Portal RTV Budva/J.M.

Zenović kaže da je Nacrt programa razvoja kulutre opštine Budva predvidio formiranje, odnosno izdvajanje Sekretarijata za kulturu iz sadašnjeg Sekretarijata za društvene djelatnosti.

"Budući da Budva ima jedan veliki kluturni fundus, da ima bogato kulturno stvaralaštvo u smislu žive festivalne kulture smatrali smo da bi formiranje ovakvog jednog sekretarijata, izdvajanje njegovo iz postojećeg, bilo dobro za sve kulturne aktere i ustanove, uopšte za kulturni život ovog grada", kazao je Zenović u izjavi za Polis.


Zenović/Foto: printscreen

Procenat koji Opština Budva izdvaja za kluturu je iznad svjetskog ali i evropskog prosjeka tvrdi Zenović.

"Kako između te činjenice i ćinjenice da se zaista u kulturi ne dešavaju neki pomaci, posebno na polju konzervacije, restauracije, ali i na polju neke žive alternativne kulture mi smo zapravo ovim dokumentom probali da nađemo odgovor na to pitanje. Da li možemo sa ovim sredstvima ili možda sa nekim blagim uvećanjem, budući da Budva ima jedan veliki priliv novca koji treba da vrati u valorizaciju kulturne baštine, kako bi se taj cijeli proces nastavljao, kako bi možda sjutra kultura bila temelj jednog drugačijeg turizma, održivijeg turizma, kulturnog turizma, gdje bi grad i njegovu kluturnu baštinu i tokom zimskog perioda posjećivali turisti iz cijelog svijeta", smatra on.

Na taj način bismo napravili odstupanje od masovnog i agresivnog sezonskog turizma koji imamo sada zaključio je Zenović.

J.M.