01-03-2018

Zenović: Pozivam sve frakcije, struje i krila budvanskog DPS-a da se usprotive Podgorici

"Budvanska rivijera ostvaruje toliko dobre rezultate da čak ni uz razne zloupotrebe u upravnom odboru ne uspjevaju da ispune partijske zadatke dobijene iz centrale u Podgorici", naveo je u saopštenju za javnost poslanik Demorata u budvanskom parlamentu, Đorđe Zenović.

Zenović: Pozivam sve frakcije, struje i krila budvanskog DPS-a da  se usprotive Podgorici | Radio Televizija Budva

On je naveo da Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte i ove godine planira da proda akcije HG „Budvanska rivijera“ privatnim preduzećima, pod izgovorom povećanja privrednog rasta, obezbjeđivanja novih radnih mjesta, povećanja investicija itd.

"Podsjećam da ova hotelska grupa sada raspolaže sa preko 3900 kreveta, da je samo u 2016.godini ostvarila profit od skoro milion eura i svake godine bilježi rapidan rast ostvarenih noćenja, kao i produžetak turističke sezone. U ovoj hotelskoj grupi na neodređeno radi preko 280 Budvana, a u ljetnjoj turističkoj sezoni sezonski se uposli i do 500 ljudi. Zarade raposlenih su redovne i solidne za crnogorske uslove. Ova hotelska grupa gazduje hotelima na najelitnijim lokacijama u Petrovcu i Budvi, prije svih hotelima „Palas“, „Kastel lastva“, „Slovenska plaža“, „Aleksandar“ i „Mogren“", poručio je Zenović, i dodao da:

"Nakon što se najavljenom segmentacijom izdvoje Sveti Stefan i Miločer, čija je sudbina jednako neizvjesna, DPS će prodati hotele čije dobro poslovanje čak ni u ratnim 90-tim godinama nije dovođeno u pitanje. Neizvjestan je i vlasnički status ovog preuzeća u pogledu određenih parcela koje trenutno koriste, jer su u toku postupci i imovinsko-pravni sporovi naših sugrađana sa ovi preduzećem, a i dalje su aktuelni i postupci restitucije private imovine. Tako da je nehvatljiv ovaj potez i namjera Vlade svakome iole razumnom ljudskom biću. Izgleda svima osim budvanskom DPS-u, koji će i ovo prećutati".

On naglašava da HG „Budvanska rivijera“ svake godine posluje u dobitku, iako se u upravnom odboru i na pojedinim izvršnim funkcijama unazad deceniju i više pojedinci trude da poslovne rezultate dokazano sposobnog menadžmenta, prvenstveno u sektoru prodaje, minimiziraju. Preduzeće ostvaruje toliko dobre rezultate da čak ni uz razne zloupotrebe u upravnom odboru ne uspjevaju da ispune partijske zadatke dobijene iz centrale u Podgorici. Jasna je ta namjera, a jasno je i odakle dolaze nalozi.

Jasno je da se želi devalvirati vrijednost nečeg što su decenijama Budvani stvarali i gradili. Naravno, namjera je i da se rezultati prikažu kao katastrofalni, kako bi se ubrzao proces privatizacije i rasprodaje najvrijednijeg zemljišta na budvanskoj rivijeri, kao i da se prikaže iskrivljeno stanje kako Budva i Crna Gora nemaju dovoljno svojih stručnjaka iz oblasti turizma.

Zenović ističe da je jasno da je sve ovo uvod u još jednu prodaju akcija po „pravičnoj“ naknadi, ostavljanje ljudi bez posla i dalje srozavanje dostojanstva zaposlenih u ovom preduzeću. Uvod je u dalju, uz podršku Ministarstva održivog razvoja i turizma, budvanizaciju Budve od Zavale do Avale, kao i otimanja gradske luke od mještane. Sve je ovo dio procesa zatvaranja kruga, što Demokrate već par godina upozoravaju, a po apetitima određenih tajkunskih krugova. To je samo nastavak obezvrijeđivanja zemljišta i objekata u zaleđu ekskluzivne zone, a cijenu će na kraju platiti Budvani.

"Ne smijemo dozvoliti da DPS sprovede još jednu privatizaciju nalik na brojne koje su u ovih skoro 3 decenije uspjeli. Ne smijemo dozvoliti da se Budvani i dalje degradiraju i da svi zajedno postanemo jeftina radna snaga raznih strateških investitora. HG „Budvanska rivijera“ se mora prepustiti u ruke turističkh radnika iz Budve i Crne Gore, mora se prepustiti domaćem menadžmentu, za koje sam siguran da je i spremno i kadro da se ravnopravno nosi na svjetskom turističkom tržištu. Ukoliko u Podgorici nisu toga svjesni, ili ne znaju šta rade, pozivamo ih da otvore dijalog na lokalnom nivou, sa lokalnom samoupravom, turističkim udruženjima i turističkim ekspertima u Budvi, jer na kraju, ovo pitanje se direktno tiče lokalne zajednice i naših sugrađana" naveo je Zenović.

"Konačno, a bojim se da je uzalud, pozivam i sve frakcije, struje i krila budvanskog DPS-a da konačno dignu glas i usprotive se Podgorici. Pali su na testu kada je trebalo sačuvati Miločerski park. Ukoliko padnu i sada, neka više nikada nikog ne pokušaju ubjediti da su bolji od njihovih mentora, od kojih polovina služi kazne zatvora, a druga polovina je u bjekstvu" zaključio je Zenović.