23-10-2014

Zimske gume samo po snijegu i ledu

Građani Crne Gore ubuduće neće obavezno morati da koriste na automobilima zimske gume od 15. novembra do kraja marta, predviđeno je izmjenama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, koje je Vlada usvojila na današnjoj sjednici. Izmjenama zakona predviđeno je i smanjenj kazni za neke prekršaje, ali i strožiji propisi za mlade vozače.

Zimske gume samo po snijegu i ledu | Radio Televizija Budva

Kako je predloženo izmjenama zakona zimske gume će biti obavezne samo u određenim vremenskim prilikama, kada je hladno i kada na putu ima snijega i leda.

"Cilje izmjena zakona je bio da se dalje istraje na poboljšanju bezbjednosti u saobraćaju i da se pojednostave procedure“, kazao je ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, nakon sjednice Vlade.

Zakon propisuje šta su zimski uslovi na putu, a vremenski period i puteve na kojim će biti obavezno korišćenje zimske opreme određivaće MUP naredbom po prethodno pribaljenom mišljenju organa nadležnog za saobraćaj.

"Ovakvo zakonsko rješenje je najsličnije rješenjima iz Hrvatske i daće najbolja rješenja", poručio je Konjević.

Rigoroznije kazne se uvode za mlade vozača do 24 godine. Kako objašnjava Konjević za njih se uvodi nulta granica dozvoljenog alkohola u krvi. Mladi vozači su bili učesnici svake treće saobraćajne nesreće.

Ministarstvo je uvažilo sugestije vještaka saobraćajne struke koji smatraju da je kontraproduktivno korišćenje zimskih guma kada je temperatura vazduha iznad sedam stepeni Celzijusa. Samim tim, čini se spornim i određivanje fiksnog datuma korišćenja zimske opreme, bez obzira na meteorološke uslove u Crnoj Gori
Da bi se znalo kad su zimske obavezne u Zakonu je definisao da je zimska oprema potrebna samo onda kada je put prekriven snijegom, ledom ili poledicom.

Sa druge strane, MUP smatra da bi organ nadležan za poslove saobraćaja trebalo posebnim aktom da odredi koji su to putevi, odnosno djelovi puta, na kojima je zbog vremenskih ili nekih drugih uslova potrebno korišćenje zimske opreme. Ovakvo rješenje postoji i u zakonu Republike Hrvatske, i po mišljenju eksperta koji je učestvovao u izradi predloga zakona, pokazalo se vrlo efikasnim.

Osim izmjena u dijelu koji se odnosi na zimsku opremu izmjenama zakona predviđeno je i smanjenj kazni za neke prekršaje.

Izmjenama zakona predviđeno je i samanjenje kaznu za nepropisno parkiranje sa važećih 60 do 150 eura, na kazne od 50 do 120 eura.

Za prekoračenje brzine vozači će plaćali kaznu od 50 do 150, umjesto od 70 do 200 eura. Ukoliko vozač plati kaznu u roku od osam dana, ona će biti umanjena za trećinu.

Izmjenama zakona je predviđeno i da prve tri godine od kupovine novog auta vlasnici neće morati da podnose dokaz o tehničkoj ispravnosti vozila, ukoliko ono za taj period nije učestvovalo u saobraćajnoj nezgodi, prenosi rtcg.me.