14-04-2022

Zlato i tri bronze za crnogorske strijelce na turniru u Sarajevu

Nakon nekoliko godina pauze, prošlog vikenda je u Sarajevu održan međunarodni turnir povodom Dana oslobođenja grada, poznatiji kao „Šestoaprilski turnir“. Dvije godine pandemije i prilagođavanja sportista novim uslovima rada i takmičenja, dovele su do toga da su se strijelci uželjeli interakcije i nadmetanja sa svojim kolegama, pa je turnir prerastao okvire regionalnog i postao „šampionat Evrope“ u malom.



Pored zemalja regiona, svoje predstavnike imale su i Francuska, Češka, Italija i Švedska. Organizatori su odradili odličan posao, pa su “animirali” veliki broj strijelaca svjetske klase da se nadmeću u Sarajevu.

Inače, ovaj turnir koji je nekad bio pretežno za discipline vazdušne puške, proširio je svoj domen i na ostale kategorije vazdušnog oružja. Konkurencija u svim disciplinama bila je izvanredna, pa je prisustvo nekoliko svjetskih i evropskih prvaka, učinilo da takmičenje bude u rangu najboljih evropskih turnira.



U takvoj atmosferi, odlično su se snašli naši strijelci, naročito takmičari u disciplini vazdušni pištolj. Tu najprije mislimo na Novaka Devića, koji je odličnim izdanjem u finalu i novim rekordom Crne Gore osvojio svoju prvu zlatnu medalju u seniorskoj konkurenciji. Dević je prvi dan takmičenja nagovijestio dobru formu i raspoloženje, bio je peti, sa osvojenih 560 krugova. Drugi dan takmičenja, bio je šesti sa 558 krugova, ali je u finalu (koje se pucalo samo drugog dana) bio gotovo besprekoran i osvojio zlatnu medalju sa 238,5 bodova. Njegovo samopouzdanje i sigurnost u finalu su nas prijatno iznenadili, a „ruka koja je bila sve mirnija i sigurnija“ kako je finale odmicalo, obećava mnogo uspjeha i medalja.

Prvog dana takmičenja, kada se pucalo u pojedinačnoj i u timskoj konkurenciji, obradovali su nas i Željko Miličković i Dušan Đukić (9. i 15. mjesto pojedinačno), koji su skupa sa Novakom osvojili bronzanu medalju u ekipnom plasmanu. Strijelac kolašinskog Gorštaka, Lazar Vujošević, takmičenje je završio na 14.mjestu. Drugog dana, kada su na programu bili samo pojedinačni nastupi, Miličković je i finale, kao i kvalifikacije, završio na 7.mjestu, dok je Đukić bio 10-i.
Da su i naše djevojke u disciplini pištolj raspoložene, nagovijestile su prvog dana kada je Ivona Bulatović osvojila bronzanu medalju sa 545 krugova, a pozicije od 4. do 6.mjesta pripale su njenim koleginicama, Anđeli Miličković, Jovani Popović i Jeleni Pantović.



Drugog dana turnira, Jelena Pantović je bila šesta ali se u finalu „probudila“ i sa 207,3 boda uspjela da osvoji bronzanu medalju. Ovo je za Jelenu, nakon godine pune oscilacija i iskušenja, nagovještaj vraćanja na put uspjeha i dobrih rezultata. Popovićeva je sedmo mjesto u kvalifikacijama popravila petom pozicijom u finalu, dok su Miličkovićeva i Bulatovićeva završile na 9. , odnosno 10.mjestu.

U disciplini vazdušna puška, oba dana je naš najbolji predstavnik bio Miloš Božović. U subotu je sa 616,4 osvojio 6.mjesto, da bi u nedelju sa 619 bodova bio peti, u finalu osmi. Nedostatak iskustva i kontinu-iteta na velikim takmičenjima je ono što Miloša onemugaćava da da svoj maximum, i to je nešto čemu moramo posvetiti pažnju u budućnosti. Nmeanja Šekarićč je prvog dana bio standardan, ali je drugog dana sa 610,1 bodova ostvario svoj najbolj rezultat na medjunarodnim takmičenjima.
Djevojke u ovoj disciplini su oba dana bile u okviru svojih trenutnih mogućnosti (sredina tabele), ali su pokazale stabilnost i napredak u formi. To im donijelo ekipno 6.mjesto prvog dana. Prvog dana se izdvojila Bulatović Darinka sa 612,2 boda, drugog dana Ksenija Jukić sa 609 bodova.



Sumirajući utiske, imamo razloga da, sa 1 nacionalnim rekordom i 4 medalje budemo više nego zadovoljni. Ovo naročito ako se zna da je za većinu strijelaca ovo tek prvo takmičenje u međunarodnoj sezoni, pa možemo da, uz adekvatan rad i nadamo se finansijsku podršku organa države nadležnih za sport, budemo optimisti za dalje nastupe i rezultate naših strijelaca.
Streljačka struka Crne Gore imala je svoje predstavnika u sudijskom žiriju turnira, gdje su nas predstavljali Željko Miličković i Željko Božović.