11-05-2023

Zloupotrebe i tokom drugog dijela maturskog ispita

I jučerašnji maturski ispit iz stranog jezika za učenike završnih razreda srednjih škola nije prošao bez propusta i nepravilnosti, pa su maturanti iz pojedinih škola, kao i na ispitu iz CSBH jezika (Crnogorsko-srpsko-bosansko-hrvatski) održanog 11. aprila, koristeći mobilne telefone prepisivali odgovore iz viber grupe.

Zloupotrebe i tokom drugog dijela maturskog ispita | Radio Televizija Budva

Foto: Pexels

Kako prenosi Portal Roditelji.me okupljeni opet u grupi pod nazivom „druženje“, koja je u trenutku ispita imala više od 2.300 članova, đaci su, nakon što su neki od njih uslikali test, razmjenjivali odgovore.

Gotovo ista situacija bila je i prije mjesec dana na maturskom ispitu iz maternjeg jezika, o čemu je u javnosti govorio i direktor budvanske Srednje mješovite škole „Danilo Kiš“ Krsto Vuković, koji je ove propuste tada prijavio Ministarstvu prosvjete i Ispitnom centru, uz priložene dokaze.


foto: Roditelji.me

Nakon prvog dijela ispita, u aprilu, portal Roditelji.me pitao je nadležne u Ministarstvu prosvjete, šta će učiniti povodom zloupotreba, odnosno kako će reagovati na osnovu prijave.

U odgovoru su naveli da Ispitni centar organizuje ocjenjivanje testova iz obaveznih nastavnih predmeta maturskog i stručnog ispita.

„Nakon završetka procesa ocjenjivanja za pojedine predmete, Ispitni centar će pripremiti detaljan izvještaj o rezultatima ispita, broju učenika koji su udaljeni sa ispita i drugim činjenicama koje su uočene i utvrđene u postupku pregledanja testova. Nakon toga, Ministrstvo prosvjete i Ispitni centar će, svako iz svoje nadležnosti i u skladu sa propisima, preduzeti potrebne mjere“, kazali su za portal Roditelji.me iz Ministarstva.

Vuković ističe da su u školi, na čijem je on čelu, danas tokom cijelog ispita bili predstavnici Ministarstva, ali i direktori i ostali iz osnovnih škola, kao i svi zaposleni u SMŠ “Danilo Kiš”.

“Muva nije mogla da prođe, a u nekim školama je mogao kamion… Da su nakon ispita iz maternjeg nadležni iz Ispitnog centra reagovali ovoga sada ne bi bilo. Da su samo jednog čovjeka poslali u te škole i bez kazni sreli se sa onim đacima i direktorima, sve bi bilo u redu”, ističe Vuković.

Ocjenjuje da je maturski ispit, na ovaj način, obesmišljen.

Iz Ministarstva prosvjete kazali su nedavno za portal Roditelji.me da su u saradnji sa Ispitnim centrom, sproveli čitav niz aktivnosti kao podršku organizaciji maturskog i stručnog ispita u srednjim školama.

Iz Ministarstva su kazali i da su učenici tokom nastavne godine i u toku priprema za ispite upoznati sa pravilima ponašanja na ispitu.

„Test-administrator na početku ispita obavještava učenike o pravilima ponašanja na ispitu: da je strogo zabranjeno unošenje i upotreba mobilnih telefona u ispitnom prostoru, pametnih satova, slušalica ili drugih elektoronskih uređaja koji mogu služiti za prenos podataka, prepisivanje, nije dozvoljeno omogućiti prepisivanje svog zadatka, šaptanje, pomaganje u izradi testa, ometanje rada, izlaženje iz učionice za vrijeme trajanja ispita bez dozvole“.

Učenici su, takođe, dodali su iz Ministarstva, upoznati i sa odredbama Pravilnika o polaganju maturskog i stručnog ispita u kojima je navedeno da se učenik koji narušava utvrđeni red na ispitu udaljuje se sa ispita i smatra se da taj predmet nije položio.

„Učenik nije položio ispit i kada se poslije ispita utvrdi da se služio nedozvoljenim sredstvima, da je prepisao tuđi zadatak ili da je dao svoj zadatak drugima. Ove odredbe pravilnika navedene su i na trećoj strani testa kojeg učenici polažu. Dakle, učenici su upoznati sa posljedicama nepridržavanja pravila ponašanja na ispitu”, poručili su ranije iz Ministarstva.