08-08-2014

Znak da sa mačkom nešto nije u redu

Mačke se ne ližu samo kako bi se očistile, nego i kako bi regulisale tjelesnu temperaturu i stimulisale cirkulaciju. Ako mačka prestane da se liže, to je znak da nešto s njom nije u redu.

Znak da sa mačkom nešto nije u redu | Radio Televizija Budva

Mačke su poznate po urednosti i po tome da se same čiste lizanjem. Ponekad se "kupaju" i odmah nakon što ih mazite, kako bi se riješili vašega mirisa. Međutim, ne ližu se samo kako bi se očistile, nego i kako bi regulisale telesnu temperaturu i stimulisale cirkulaciju. Ako mačka prestane da se liže, to je znak da nešto s njom nije u redu.

To vrlo brzo možete da primijetite jer će donedavno svilenkasto krzno da postane oštro i zamršeno. Pojaviće se čvorići nakupljene otpale dlake, a šape će biti pokrivene mrljama od ostataka izmeta ili mokraće. Mačke se obično čiste nakon jela pa će vam hranom zaprljano lice i prsa biti dobar znak da nešto ne valja.

Bol ili bolest uzrokovaće pad interesa za čišćenjem. Starije mačke možda pate od artritisa zbog čega postaju manje fleksibilne pa im je teško da dohvate pojedine djelove tijela. Predebele mačke takođe ne mogu da očiste sve što bi trebalo pa postaju frustrirane neuspjelim pokušajima.

Mačka koja slini i jede manje nego inače mogla bi da ima bolesne desni, zubobolju ili tumor usne duplje, što čišćenje čini neprijatnim i bolnim.

Moguće je i da je promjena životnog stila ili okoline uticala na vašeg ljubimca pa je prestao da se čisti.

Posjetite veterinara kako biste otkrili o kom zdravstvenom problemu se radi i kako biste na vrijeme krenuli da ga liječite. Veterinar će otkriti radi li se o fizičkom ili duševnom problemu i pronaći će rješenje, bilo to čišćenje zuba, ljekovi ili promjena ishrane.

Mački koja se ne čisti sama možete pomoći tako što ćete vi krenuti da je čistite četkom. Sve se mačke linjanju pa će se vaša ljubimica osjećati čistije i prijatnije ako joj uklonite otpalu dlaku. Kada se navikne na čišćenje, vaša mačka će vam se možda u tome pridružiti, koliko može. Ako je mačka nervozna zbog četkanja, poštujte njene želje i očetkajte je samo malo na najprljavijim djelovima.