03-01-2016

Znate li gdje je najhladnije, a gdje kiša nije padala 14 godina?

Ako se na hladnije vrijeme još nijeste navikli, možda pomogne popis mjesta u svijetu koja su mnogo hladnija od naših krajeva.

Znate li gdje je najhladnije, a gdje kiša nije padala 14 godina? | Radio Televizija Budva

Kupola Fudži

Iako nije naseljeno mjesto, rekord drži planina Kupola Fudži na Antarktiku. Tamo je zabilježena temperatura od nevjerovatnih minus 91 stepeni Celzijusovih. Na toj temperaturi u sekundi se zamrznu ljudske oči, nos i pluća jer je za 13 stepeni niža od tačke na kojoj se CO2 pretvara iz gasovitog stanja u suvi led.

Istraživači američkog nacionalnog centra za podatke o snijegu i ledu uspjeli su da izmjere ove podatke pomoću satelita i druge tehnike. Naučnici vjeruju da postoje mjesta gdje je još hladnije jer sateliti mjere prosječnu temperaturu po kvadratnom kilometru.

Ojmjakon

Najhladnije trajno naseljeno mjesto na svijetu je Ojmjakon, mjesto u istoimenoj dolini na sjeveroistoku Rusije. Prosječna temperatura tokom januara tamo iznosi minus 50 stepeni Celzijusovih. Sam naziv sela u prevodu znači "voda koja se ne zamrzava" jer se u blizini nalaze termalni izvori, prenosi 24.sata.hr.

Oko 500 mještana bori se s problemima koji su nama u toplijim krajevima nezamislivi. Smrzava im se mastilo u naliv-peru, naočare se lijepe za lice, a mobilni telefoni na tim temperaturama ne rade. Problem su i sahrane jer je zemlja zamrznuta pa se nekoliko dana ranije na zemlji pali vatra, a u rupe koje nastaju gura se užareni ugalj kako bi mogao da se iskopa grob. Automobile ne gase iz straha da ujutro neće moći da ih upale. Uglavnom se griju na drva i ugalj. Škole se zatvaraju samo ako temperatura padne ispod minus 52 stepena Celzijusovih.

Ulan Bator

Ulan Bator u Mongoliji smatra se najhladnijim glavnim gradom na svijetu. Nalazi se u mongolskim stepama na oko 1300 metara nadmorske visine. U januaru se temperatura ne penje iznad minus 16 stepeni.

Verhojansk

Grad Verhojansk u Rusiji, 1500 km od Sjevernog pola i 404 kilometra od Jakutska, dom je oko 1500 stanovnika. Prosječna temperatura u januaru je minus 10 stepeni Celzijusovih, što i nije toliko strašno. Ali, utisak će pokvariti podatak da prosječne temperature od oktobra do aprila ne prelaze nulu.

Ima još zanimljivih vremenskih rekorda

Da ne bude sve tako hladno, reći ćemo i da je najviša temperatura ikada zabilježena u "Dolini smrti" u Kaliforniji kada je u ljeto 1913. izmjereno nevjerovatnih 56,7 stepeni Celzijusovih.

Najviše padavina ikada zabilježenih u istoriji palo je u američkoj državi Merilend u mjestu Junionvil. Tamo je 4. jula 1956. u jednom minutu palo čak 31,3 mm kiše po kvadratnom metru.

Područje na kojem čak 14 dugih godina tlo nije vidjelo kišu je mjesto Arika u Čileu. Tamo kiša nije padala od oktobra 1903. do januara 1918. godine.

Najjači grad padao je u Bangladešu, u gradu Gopalgandžu, 14. aprila 1986. godine. Poginule su čak 92 osobe, a pojedini komadi leda težili su i do kilogram.