23-11-2022

Znate li razliku između zdrave i nezdrve ljubavi? Budite srećni i voljeni!

Izuzetno je važno prepoznati u kakvom se odnosu nalazite i lošu vezu prekinuti što prije. Ako se u vezi konstantno osjećate loše, onda tu nešto nije kako treba.

Znate li razliku između zdrave i nezdrve ljubavi? Budite srećni i voljeni! | Radio Televizija Budva

Međusobno poštovanje presudno je za zdrav partnerski odnos. Nasuprot tome, u nezdravim vezama jedna strana pokušava da kontroliše drugu i da ima moć nad njom, a to ispoljava fizički, seksualno i/ili emocionalno.

Izuzetno je važno prepoznati u kakvom se odnosu nalazite i lošu vezu prekinuti što prije. Zapamtite, imate pravo da živite srećno i da se osjećate voljeno. Ako se u vezi konstantno osjećate loše, onda tu nešto nije kako treba.

Karakteristike zdravog ljubavnog odnosa

* Uzajamno poštovanje - to znači da oba partnera cijene jedno drugo i razumiju gdje je kome granica.

* Povjerenje - Partneri imaju povjerenje jedno u drugo i tome daju prednost nad sumnjama.

* Iskrenost - Ona gradi povjerenje i jača ljubavni odnos.

* Kompromis - U ljubavnoj vezi kompromis je izuzetno važan, a to znači da su obije strane spremne da malo popuste i prilagode se.

* Dobra komunikacija - Razgovarajte iskreno i otvoreno kako biste izbjegli pogrešno tumačenje raznih situacija.

* Samokontrola - Svi se mi ponekad ljutimo, ali način na koji to izražavamo može da utiče na naše odnose s drugima. S ljutnjom se valja nositi na zdrav način - duboko udahnite, brojte do deset...

* Svađa bez uvreda - Svi parovi se ponekad posvađaju, ali u zdravom odnosu ne vređaju jedno drugo, već gledaju kako da riješe problem. Ukoliko rasprava postane previše žustra, najmudrije je udaljiti se jedno od drugog i smiriti se.

* Rješavanje problema - Partneri u zdravim vezama uče da riješe probleme i smišljaju nove načine kako da do problema zapravo ne dođe.

* Saosjećanje - To znači da obije strane žele da razumiju kroz šta druga strana prolazi i odvojiće vrijeme da razmisle o tome.

* Samopouzdanje - Trebalo bi da se osjećate prijatno zajedno, da nemate problem da kažete šta mislite, ali i da ne namećete svoje mišljenje jedno drugom.

* Zdrav intimni odnos - Vođenje ljubavi je prijatno i opušteno za oboje. Nijedan partner se ne osjeća kao da je nagovoren na polnu aktivnost koja je van njegove ili njene zone udobnosti.

Karakteristike nezdravog odnosa

Nezdrave veze obilježene su lošim stvarima kao što su nepoštovanje partnera i pokušaji kontrole. Jako je važno na vrijeme prepoznati znake nezdravih veza prije nego što eskaliraju u ozbiljan problem. Neke od karakteristika ovih veza su:

* Kontrola - To je situacija kad jedan partner odlučuje o svemu i govori drugom šta treba da radi, kako da se oblači, s kim da provodi vrijeme... U takvoj situaciji on ili ona su bezrazložno ljubomorni i/ili pokušavaju da izoluju partnera od prijatelja i porodice.

* Ispoljavanje neprijateljstva - Jedan partner stalno započinje svađu, što zna dovesti do toga da 'napadnuta' strana promijeni svoje ponašanje kako bi izbjegla uzrujavanje onog koji ga stalno napada.

* Nepoštovanje - Partner laže, skriva neke informacije od drugoga, možda čak i krade stvari ili ih namjerno uništava.

* Zavisnost - Jedan partner osjeća da druga strana 'ne može da živi' bez njega. Dešava se i da ta druga strana prijeti kako će uraditi nešto drastično ako se ta veza prekine.

* Zastrašivanje - To je situacija kad jedna strana pokušava da kontroliše sve aspekte života drugoga tako da ga učini plašljivim, nesigurnim, u strahu od svega i svakoga... Često odvaja partnera od prijatelja i porodice ili preti nasiljem, prekidom...

* Fizičko nasilje i polno nasilje - Ovo apsolutno ne smete da tolerišete! Iz ovakve veze morate odmah da izađete. Naravno, neophodno je i da se obratite za stručnu pomoć.


(Ljubav i zdavlje)