26-03-2023

Znate li zašto ne biste trebali sjediti prekrštenih nogu

Mnogi od nas često sjede prekrštenih nogu. Međutim, ta navika nije dobra za naše zdravlje. Stručnjaci za anatomiju upozoravaju da bi to moglo biti opasno.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Naime, istraživanja su otkrila da bi ovakav način sjedanja mogao povećati neusklađenost kukova, zbog čega je jedan viši od drugog.

Takođe, sjedenje prekrštenih nogu usporava protok krvi u donjim dijelovima tijela te to može za posljedicu dovesti do pojave krvnih ugrušaka.

Stručnjaci ističu da sjedenje prekrštenih nogu može uzrokovati povećanje krvnog pritiska zbog nakupljanja krvi u venama, zbog čega može doći do oštećenja krvnih žila.

Takođe, ako često sjedimo prekriženih nogu, veća je vjerovatnost da ćemo imati dugoročne promjene mišića i rasporedu kostiju u zdjelici.

Neusklađenost kralježnice i ramena još su jedan razlog zbog kojeg ne biste trebali sjediti prekrštenih nogu.

Naime, položaj glave potencijalno može postati neusklađen zbog promjena u kostima vrata jer kralježnica kompenzuje kako bi zadržala naše težište iznad zdjelice.

Međutim, to nije sve. Sjedenje prekrštenih nogu može uticati i na vrat jer je jedna strana slabija od druga. Ta neravnoteža može se vidjeti u karličnim mišićima i donjeg dijela leđa kao rezultat lošeg držanja, stresa i napora uzrokovanih sjedenjem prekriženih nogu.

(Klix.ba)