09-11-2022

Znate li zašto su Simpsonovi žuti? Tvorac serije ima zanimljivo objašnjenje

Kultna animirana serija Simpsonovi prikazuje se već gotovo 33 godine, a Homer, Mardž, Bart i ostali junaci postali su dio popularne kulture širom svijeta te njihove rečenice citiraju bezbrojni fanovi. No, mnogi vjerovatno nisu znali zašto su Simpsonovi žuti.


Printscreen: Youtube

U jednom intervjuu za BBC tvorac popularne animirane porodice Met Grejning otkrio je zašto Simpsonovi nisu neke druge boje, nego upravo žute. Kazao je da je jedna animatorika došla na ideju žute boje, koja se njemu odmah svidjela.

"Jedna animatorka je smislila žutilo Simpsonovih i čim mi ga je pokazala, rekao sam: Ovo je odgovor! Kad daljinskim upravljačem prelistate kanale i zasvijetli žuta boja, znaćete da gledate Simpsonove", kazao je Grejning i dodao da nije želio odabrati "konvencionalne boje iz crtaća" za likove.



Nekad je televizijskim gledaocima zasigurno bilo čudno da vide likove svjetložute boje kože i vjerovatno se na to trebalo malo naviknuti. Iako je, s obzirom na uspjeh Simpsonovih u posljednjih 30 godina, odabir žute bio genijalan Grejningov potez, iza toga možda stoje neki naučni dokazi.

Teorija boja možda je uticala na odluku da se odabere svijetla boja jer je poznato da žuta ima i psihološki učinak na ljudski mozak. Zbog načina na koji naše oči obrađuju svjetlost, žuta je boja najvidljivija ljudskom oku, a takođe predstavlja optimizam i radost.


(Index.hr)