01-05-2020

Žrtve nasilja jednim klikom do pomoći

Vlada Crne Gore, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) danas su predstavili mobilnu aplikaciju “Budi sigurna“, koja omogućava žrtvama nasilja da na samo jedan klik zatraže pomoć.Poruka sa brojem telefona i tačnom lokacijom stiže direktno Nacionalnoj SOS liniji za žrtve nasilja u porodici, čije aktivstkinje će odmah kontaktirati osobu koja je zatražila pomoć. Profesionalno osoblje obučeno je za postupanje u ovakvim situacijama, a svi podaci su u potpunosti bezbjedni i povjerljivi.

Aplikacija je dostupna za korisnike android uređaja i može se preuzeti odmah, a za iOS će biti dostupna uskoro.

“U ovom izazovnom vremenu borbe sa koronavirusom, kada postoji rizik da se nasillje u porodici poveća, Vlada Crne Gore i UNDP pokreću SOS mobilnu platformu koja omogućava brzu dojavu o izloženosti nasilju. Na ovaj način, želimo da ukažemo da nasilje nije privatna stvar. Nasilje je problem svih nas i društva u cjelini. Zato nam je cilj da ovom aplikacijom ohrabrimo i podstaknemo žrtve da nasilje prijave“, kazao je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

Naglasio je da nadležne institucije, i dok traje epidemija, u saradnji sa nevladinim organizacijama, posvećeno i intenzivno rade na prevenciji i zaštiti žrtava.

“Za Policiju, odgovorno i hitno postupanje po svakoj prijavi nasilja, kao i primjena hitnih mjera, je prioritet. Zato je moja poruka žrtvama nasilja – obratite se za pomoć i budite sigurne i zaštićene“, istakao je on.

UNDP je razvio aplikaciju sa ciljem da kreira digitalno rješenje za dugoročnu upotrebu, ne samo tokom trajanja mjera ograničenog kretanja i socijalne izolacije.

Daniela Gašparikova, stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori, istakla je da aplikacija “Budi sigurna“ pruža još jedan kanal putem kog žrtve nasilja mogu da se brzo i jednostavno obrate za pomoć i podršku, bez obzira na mjesto i vrijeme kada se nađu u opasnosti.

“Na samo jedan klik, potencijalna žrtva će dobiti svu potrebnu podršku, koja će biti obezbijeđena putem Nacionalne SOS linije,“ kazala je Gašparikova.

Iako je aplikacija nastala u vrijeme pandemije, ona predstavlja trajno rješenje.

“Mi u UNDP smo izuzetno zadovoljni što će ova aplikacija nastaviti da se koristi i pruža kanal za bezbjednu komunikaciju, putem kog žrtve mogu zatražiti zaštitu i nakon što ova kriza prođe“, istakla je ona.

Ujedno, Gašparikova je uputila apel cjelokupnom društvu.

“Pozivam sve građane Crne Gore da pokažu nultu stopu tolerancije prema nasilju nad ženama“, poručuje ona.

Aplikacija ima niz mogućnosti, uključujući opciju da korisnici dodaju i broj osobe ili organizacije od povjerenja, kojima se mogu obratiti ukoliko su u opasnosti.

Takođe, aplikacija nudi informativni i edukativni sadržaj, uključujući sve važne kontakte, informacije o pravima žrtve, praktične savjete, video uputstva za samoodbranu, ali i sve detalje Protokola o postupanju, prevenciji i zaštiti od nasilja u porodici.

Ovim krovnim dokumentom propisane su sve procedure i definisana institucionalna saradnja u vezi s porodičnim nasiljem i nasiljem nad ženama.