16-04-2024

53. Festival dramskih amatera Crne Gore od 10. do 14. juna u Bijelom Polju

Juče je u Bijelom Polju održana sjednica Savjeta 53. Festivala dramskih amatera Crne Gore, kojoj su prisustvovalli: Tufik Bojadžić, predsjednik, članovi: Zoran Bošković, Slađana Merdović, Aleksandar Srdanović, Samir Zaimović i direktor bjelopoljskog Centara za kulturu Jasmin Ćorović.



53. izdanje Festivala dramskih amatera Crne Gore održaće se od 10. do 14. juna u Bijelom Polju.

Selekcija predstava povjerena je glumcu Bjelopoljskog pozorišta Predragu Vukojeviću. Festival će pratiti stručni žiri u sastavu: dramaturškinja dr Marija Sarap, dramaturg i reditelj Obrad Nenezić i glumac Omar Bajramspahić, a razgovore o predstavama vodiće novinar i publicista Vanja Kovačević.

Podsjećamo da se svi zainteresovani amaterski pozorišni ansambli mogu prijaviti svoje predstave za učešće na 53. Festivalu dramskih amatera Crne Gore do 30. aprila 2024. godine. Prijave slati na e-mail: centarbp@yahoo.com

U prijavi navesti podatke: naziv pozorišta (studija, grupe), naziv predstave, ime i prezime autora teksta, ime i prezime reditelja, imena i prezimena glumaca i uloga u predstavi, kratak sadržaj predstave, broj tehničkog osoblja i vrijeme trajanja predstave.

Savjet će, na osnovu prijedloga selektora, donijeti odluku o broju predstavama koje će biti izvedene u takmičarskom programu Festivala. Pored glavnog programa, publiku očekuje bogat prateći sadržaj.

Na 53. Festivalu dramskih amatera Crne Gore dodjeljivaće se nagrade:

– Najbolja predstava u cjelini;
– Drugo mjesto za predstavu u cjelini:
– Treće mjesto za predstavu u cjelini
– Nagrada za najbolju režiju;
– Nagrada za najbolju žensku ulogu;
– Nagrada za najbolju mušku ulogu;
– Nagrada za glumačku bravuru ”Fuad Zaimović-Strela”;
– Nagrada za najbolju žensku epizodu ulogu;
– Nagrada za najbolju mušku epizodu ulogu;
– Nagrada za najboljeg mladog glumca/icu;
– Nagrada za najbolje scenografsko ostvarenje;
– Nagrada za najbolju originalnu scensku muziku;
– Nagrada za najbolje kostimografsko ostvarenje.

Organizator Festivala JU Centar za kulturu ”Vojislav Bulatović Strunjo” obezbijediće novčane nagrade za tri najbolje predstave i individualna ostvarenja: najbolja režija, najbolja ženska uloga i najbolja muška uloga.

“Imajući u vidu da je Festival dramskih amatera Crne Gore jedan od najstarijih i najznačajnijih festivala u našoj zemlji, koji je ne samo iznjedrio brojne uspješne glumce, reditelje, dramaturge i druge pozorišne i kulturne radnike, već je i široko afirmisan i van granica naše zemlje, obaveza svih nas, kako organizatora, tako i države, je da doprinesemo njegovom očuvanju i unapređenju”, navodi se u saopštenju Centara za kulturu ”Vojislav Bulatović Strunjo”.