Ekonomija

20-05-2022

U martu prvi put suficit od skoro 32 miliona EUR

Deficit budžeta za prva tri mjeseca ove godine smanjen je na 22 miliona EUR ili 0,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok je u martu ostvaren suficit od 31,9 miliona EUR, pokazuju podaci Ministarstva finansija.

20-05-2022

Morsko dobro razmatra raskid ugovora sa Barovićem

Upravni odbor Morskog dobra razmatra mogućnost raskida Ugovora za zakup kupališta Perazića Do koji je potpisan sa podgoričkim biznismenom Veselinom Barovićem. Ta informacija potvrđena je Portalu RTCG od strane UO JP Morsko dobro.

19-05-2022

Rast novoodobrenih kredita čak 43%

Novoodobreni krediti su u prva četiri mjeseca ove godine iznosili 455 miliona eura, što je 17 odsto više u odnosu na uporedni period rekordne 2019, pokazuju najnoviji podaci Centralne banke (CBCG).

18-05-2022

Nafta najskuplja u posljednjih sedam sedmica

Cijene nafte na međunarodnim tržištima najviše su u posljednjih sedam sedmica, pod uticajem napora Evropske unije (EU) za uvođenje zabrane uvoza iz Rusije i očekivanja veće potražnje nakon ublažavanja kineskih mjera zaključavanja vezanih za koronavirus.

18-05-2022

Inflacija u aprilu 1,9 odsto

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u aprilu su, u odnosu na mart, bile u prosjeku više 1,9 odsto, pokazuju podaci Monstata.

18-05-2022

Cijene nepromijenjene ili neznatno smanjene

Cijene brašna, ulja i soli u maloprodajnim trgovačkim objektima u centru Podgorice su, bez obzira na nedvno smanjenje poreza na dodatu vrijednost (PDV) za njih, ostale nepromijenjene ili su neznatno smanjene, dok su pojedine čak i uvećane, piše Pobjeda.

16-05-2022

Otvaranje auto-puta moguće početkom jula

Potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović optimista je da će građani Crne Gore ali i turisti vrlo brzo moći da se voze prvom dionicom auto-puta. Ipak nije mogao da saopšti tačan datum otvaranja puta.

16-05-2022

Kroz aerodrome prošlo 293 hiljade putnika

Na crnogorskim aerodormima je u toku prva četiri mjeseca ove godine opsluženo oko 293 hiljade putnika, što je rast od preko 200 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopšteno je iz Aerodroma Crne Gore.

15-05-2022

Opština Budva: Ministar Đurović da ne tjera turiste iz Crne Gore

"Zaista je nevjerovatno da ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, čiji je posao da uradi sve da ova turistička sezona prođe u najboljem redu, preko Twiter društvene mreže širi negativnu sliku o Budvi i Crnoj Gori, tjerajući i odvraćajući turiste svojim nepromišljenim djelovanjem. Smatramo neozbiljnim da se isti o navodnom problemu “ izliva kanalizacije u Petrovcu” upoznao preko twiter statusa i uključio se u raspravu, šaljući poruke da ako opština ne može da reaguje da će to uraditi država", navodi se u saopštenju Opštine Budva,

12-05-2022

Bolji zakon neophodan za bolje podatke o firmama

Za potpunu realizaciju preporuka Državne revizorske institucije, potreban sistemski pristup uređenju statusa Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), kazao je senator DRI Branislav Radulović.

11-05-2022

Nezaposlenih manje 5,3 odsto

U Crnoj Gori je na kraju aprila bilo 50,55 hiljada nezaposlenih, 5,3 odsto manje nego u martu, pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje (ZZZ).