Ekonomija

20-09-2021

Desetine miliona eura za uvoz voća i povrća

Crna Gora je u prvih sedam mjeseci ove godine uvezla hrane za 257 miliona EUR, što je nešto više nego u uporednom periodu prošle godine, kada je ta cifra bila 231 miliona EUR.

20-09-2021

CG: Dug po stanovniku 2,41 hiljadu eura

Prosječna zaduženost po stanovniku na kraju avgusta je iznosila 2,41 hiljadu EUR, a obuhvatala je ukupan dug po osnovu kredita, kreditnih kartica i minusa na računima koje su odobrile banke i mikrofinansijske institucije, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).

20-09-2021

Sveti Stefan pod ključem i narednog ljeta

U trenutku dok su grad hotel “Sveti Stefan” i “Vila Miločer” pod katancem i dok je neizvjesno da li će biti otvoreni i naredne sezone, zakupac elitnog ljetovališta kompanija “Adriatic properties” uradila je novu sistematizacju radnih mjesta, koja će stupiti na snagu od 1. oktobra, a po kojoj u hotelskom kompleksu neće više biti mjesta za ugostiteljske profile (kuvare, konobare, poslastičare) i recepcionere, već su kao radna mjesta isključivo navedeni oni koji će održavati javne površine i čistiti hotelske objekat.

20-09-2021

Milatović: Očekuje se rast ekonomije od deset odsto

Crnogorska ekonomija bi ove godine trebalo da poraste deset odsto, što je u najvećem dijelu rezultat turističke sezone koja je premašila očekivanja, kazao je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

19-09-2021

Usvojena nova EBRD strategija za Crnu Goru

Evropska banka za obnovu i razvoj usvojila je strategiju za Crnu Goru od ove do 2026. godine, u kojoj su prioriteti jačanje konkurentnosti privatnog sektora, podrška tranziciji države ka zelenoj ekonomiji i davanje podrške daljoj povezanosti i integraciji.

18-09-2021

Budva: U objektima i vozilima turskih državljana pronađeno oružje i municija

Budvanska policija je danas postupajući po naredbi sudije za istragu Osnovnog suda u Kotoru izvršila pretres dva vozila i tri objekta koje koriste sedam državljana Turske u mjestu Markovići. Pronađene su tri puške i dva pištolja, 1.411 komada pištoljske i 297 komada puščane municije, kao i samostrel, saopšteno je iz Uprave policije.

18-09-2021

Platni promet 1,43 milijarde eura

Vrijednost realizovanog platnog prometa za 22 radna dana u avgustu ostala je na julskom nivou od 1,43 milijarde eura, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

17-09-2021

Zaposlenima u šoping centru plate pod znakom pitanja

Isplata zarada zaposlenima u šoping molu u Podgorici, kojima je za dolazak na posao neophodna neka od kovid potvrda, trenutno je pod znakom pitanja, saopštio je PR menadžer tog tržnog centra Dragan Perišić.

17-09-2021

Banke očekuju ublažavanje standarda za stambene kredite

Banke u trećem kvartalu očekuju nastavak ublažavanja kreditnih standarda za mikro, mala i srednja preduzeća, dok je kod stanovništva moguće pooštravanje za potrošačke i ostale kredite, odnosno ublažavanje za stambene.

17-09-2021

Pronaći obostrano prihvatljiva rješenja

Vlada nijednom svojom radnjom nije mogla prouzrokovati štetu zakupcu Svetog Stefana, Adriatic propertiesu, čije predstavnike su iz izvršne vlasti pozvali da daju konstruktivne predloge za pronalaženje obostrano prihvatljivih rješenja, uz obavezno poštovanje crnogorskih zakona.

16-09-2021

Prioritet Vlade kreiranje novih radnih mjesta

Jedan od prioriteta Ministarstva kapitalnih investicija je da, u komunikaciji sa Svjetskom bankom, intezivnije radi na preporukama za strukturne reforme, kako bi se podstakao rast bruto domaćeg proizvoda i omogućilo kreiranje novih radnih mjesta.

16-09-2021

CG da ne bude jedina u regionu koja nema neoporezivi dio zarade

Kompanije stranih investitora u Crnoj Gori očekuju da naša zemlja više ne bude jedina u regionu koja nema neoporezivi dio zarade. To je za Dnevne kazao izvršni direktor Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori MIFC Ivan Radulović. Iako su u toj organizaciji svjesni kako će neoporezivi dio plata smanjiti prilive u državnu kasu, prilika da se dio poslovanja iz sive zone konačno legalizuje može donijeti mnogo više prihoda.

14-09-2021

Minimalac da bude bar 60% prosječne zarade

Minimalna zarada u Crnoj Gori je 222 eura i od sljedećeg mjeseca trebalo bi da bude povećana na 250. Kako je biti na minimalcu najbolje znaju oni koji su to iskusili. Unija sindikata bori se da iznosi makar 60 odsto prosječne zarade u državi.

13-09-2021

Od ponoći skuplje sve vrste goriva

Sve vrste goriva u Crnoj Gori od ponoći će poskupiti dva do četiri centa, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

13-09-2021

Neka preduzeća ne bi preživjela još jedno zaključavanje

Crnogorska privreda se još nije oporavila od posljedica krize izazvane covid-19 pandemijom, što govori o tome da jedan broj preduzeća ne bi mogao „preživjeti” novo zaključavanje, saopštila je generalna sekretarka Unije poslodavaca (UPCG), Suzana Radulović.