Ekonomija

10-04-2020

Vlada predstavila socijalnim partnerima predlog ekonomskih mjera

Ekonomski tim Vlade je danas, u okviru dijaloga o Predlogu socio-ekonomskih mjera, prezentirao socijalnim partnerima mjere podrške koje je premijer Duško Marković juče predstavio javnosti i čiji je cilj podrška zaposlenima, privredi i socijalno ugroženim grupama, saopšteno je na zvaničnom sajtu Vlade.

08-04-2020

IRF: Stiglo oko 500 prijava za kredite

Investiciono-razvojnom fondu (IRF) dostavljeno je oko 500 prijava za kredite, saopštio je njegov direktor Zoran Vukčević i dodao da je interesovanje veliko.

07-04-2020

Covid-19 će svjetsku ekonomiju koštati sedam hiljada milijardi dolara

SAD, Evropa, Japan, Kina, Indija i druge države osiguraće više hiljada milijardi dolara vladine potrošnje i novog novca, a do sada su vlade i centralne banke širom svijeta preuzele obavezu izdvajanja nevjerovatnih sedam hiljada milijardi dolara za borbu protiv ekonomskih posljedica pandemije.

05-04-2020

Očekuje se pad cijena stanova i kuća, interesovanja nema

Interesovanje za kupovinu nekretnina je usljed situacije izazavane korona virusom potpuno nestalo, pa agencije za nekretnine ovih dana praktično nemaju posla, saopštili su Pobjedi predstavnici pojedinih agencija. Oni navode da je realno da zbog izostanka tražnje dođe do pada cijena nekretnina u narednom periodu.

04-04-2020

Pozitivno poslovalo 12 banaka

Pozitivan rezultat na crnogorskom bankarskom tržištu prošle godine je zabilježilo 12 poslovnih banaka, čiji je ukupan profit iznosio 52,03 miliona EUR.

04-04-2020

Pet stvari koje će se dogoditi nakon pandemije koronavirusa

Zbog pandemije koronavirusa većina svijeta zatvorena je kod kuće, a kretanja su veoma ograničena. U takvoj situaciji vrlo je teško zamisliti odlazak na neko putovanje, no stručnjaci predviđaju da će se turistički sektor oporaviti nakon pandemije kao i nakon svih drugih kriza s kojima smo se susreli, piše CNN Travel.

03-04-2020

Odžić: Finansijska situacija za sada stabilna, ipak, oprezno za budžetom

Trenutna finansijska situacija u Opštini Budva je stabilna, prvi kvartal je po prihodima bio bolji, nego u istom periodu prošle godine koja je bila rekordna, određena primanja su u skladu sa preporukama ukinuta, a izvjesno je da će, ukoliko propadne turistička sezona, biti ugroženi ne samo lokalni već i državni prihodi, kazao je za Polis sekretar Sekretarijata za finansije Petar Odžić.

03-04-2020

Sekulić: Pomoći ćemo svakom ko zadrži radnike

Vlada će u narednih nedjelju dana predložiti predlog novih mjera za pomoć privrednicima, o kojima će razgovarati sa socijalnim partnerima, saopštila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić u emisiji "Zumiranje" RTCG.

02-04-2020

Domaćim proizvođačima omogućiti bolji položaj

Predstavnici trgovina u Crnoj Gori treba da proizvođačima domaćih proizvoda obezbjede što je moguće bolji položaj, saopštila je potpredsjednica Privredne komore Crne Gore Ljiljana Filipović gostujući u Jutarnjem programu TVCG. Domaći proizvodi i treba da budu na cijeni jer će potrošači njihovom kupovinom podstaći razvoj zdravih proizvoda ali i crnogorsku ekonomiju, a situacija sa virusom korona samo je pokazala koliko je važno imati sopstvene proizvode.

02-04-2020

U prvom kvartalu naplaćeno 165 miliiona eura prihoda

Uprava carina je nastavila kontinuirani rast naplate prihoda i u I kvartalu 2020. godine, čime je premašena ostvarena naplata iz prethodne godine kao i plan naplate prihoda, kazali su iz te institucije.

31-03-2020

EU objavila paket podrške Zapadnom Balkanu

Evropska unija objavila je paket podrške Zapadnom Balkanu od 38 miliona eura pomoći za zdravstvene sisteme i dodatno preusmjeravanje 374 miliona za društveno-ekonomski oporavak nakon krize zbog koronavirusa.

31-03-2020

Bankama se privremeno zabranjuje isplata dividende akcionarima

Savjet Centralne banke Crne Gore donio je odluku o izmjeni i dopunama Odluke o privremenim mjerama za ublažavanje negativnih uticaja novog koronavirusa na finansijski sistem, a prvom mjerom bankama se privremeno zabranjuje isplata dividende akcionarima, osim isplate u obliku akcija banke.