Ekonomija

17-11-2019

Podmorski kabl energetski most između EU i Balkana

Projekat uspostavljanja podmorskog energetskog kabla između Crne Gore i Italije pružiće značajno veći kapacitet i pouzdanost prenosne mreže i predstavlja energetski most između Evropske unije i Balkana, ocijenili su crnogorski i italijanski predsjednici Milo Đukanović i Sergio Mattarella.

16-11-2019

Danas isplata materijalnih davanja

Isplata materijalnih davanja iz socijalne i dječje zaštite za oktobar počela je danas, najavljeno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja koje je za ove svrhe obezbijedilo oko 6,9 miliona eura.

13-11-2019

Otkrili falsifikovane akcizne markice u Budvi

Službenici Uprave carina otkrili su u jednom maloprodajnom objektu u Budvi falsifikovane akcizne markice za alkoholna pića, nakon čega je slučaj prijavljen policiji i tužiocu.

12-11-2019

Za 16 mjeseci legalizovano 734 objekta

Po Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata dosad su legalizovana 734 nelegalno sagrađena objekta, a od 51.000 podnijetih zahtjeva obrađena su 33.144, saopštio je juče sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) Zoran Tomić.

12-11-2019

Sekulić: Crna Gora već uradila skoro sve što predviđa "Mali Šengen"

Crna Gora je, u okviru međunarodnih organizacija i inicijativa, već uradla skoro sve što predviđa "Mali Šengen", kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić, dodajući da razumije potrebu onih koji su jedni drugima postavljali barijere da izađu sa novom inicijativom.

11-11-2019

Crnogorskom potrošaču manje bitan kusur pri fiskalnom računu i pravu na reklamaciju

Crnogorskim građanima najbitnija potrošačka prava su pravo na reklamaciju proizvoda i pravo da dobiju fiskalni račun, dok su im bezbjednost proizvoda i vraćanje kusura na posljednjem mjestu. Većina njih nema dovoljno znanja o potrošačkim pravima i zato je Ministarstvo ekonomije razvilo dvije aplikacije za mobilne telefone, koje će im omogućiti da uz nekoliko klikova dođu do ostvarenja potrošačkih prava.

09-11-2019

Trgovci ne najavljuju otpuštanja

Trgovci, za sada, ne najavljuju otpuštanja radnika zbog neradne nedjelje, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić u emisiji "Živa istina". Ona je poručila da Vlada neće odustati od izmjena zakona, koje se primjenjuju od 20. oktobra.

09-11-2019

Struja neće poskupiti naredne godine

"Sagledavajući stanje na berzi električne energije i stabilnost elektroenergetskog sistema Crne Gore ne očekijemo u narednoj godini promjenu cijena električne energije. Vjerujemo da će ona ostati na stabilnom nivou kao i u ovoj godini", kazala je Sekulić u emisiji Živa istina na Javnom servisu.

09-11-2019

Dugovi se otpisuju ako potrošač nije utužen

Ukoliko su potrošačeva dugovanja stara više od dvije godine, a trgovac u međuvremenu nije pokretao nijednu aktivnost kojom bi se prekinula ta zastara, isti nema pravo uslovljavanja potrošača da plati vodu, struju, telefon, kablovsku televiziju ili internet, saopštio je Jovo Rabrenović, generalni direktor Direktorata za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača u Ministarstvu ekonomije.

07-11-2019

Rast BDP-a ove godine 3,1 odsto

Evropska komisija (EK) povećala je, u novim jesenjim prognozama, rast crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini na 3,1 odsto.

07-11-2019

VTO za 370 parova državu koštala 700.000€

Fond za zdravstveno osiguranje (FZO) je tokom devet mjeseci ove godine za vantjelesnu oplodnju 371 para privatnim ustanovama i bolnici na Cetinju platio 700.000 eura i na putu je da premaši brojku od prošle godine, što pokazuje da raste broj osoba koje su primorane da na taj način dobiju dijete, piše Dan.