05-05-2021

Atelje Stari grad predstavljen u knjizi "Urban Commons in the ex-Yu region"

Iz štampe je izašla knjiga "Urban Commons in the ex-Yu region" (Prostori zajedničkog – urbana zajednička dobra u ex-Yu regionu) u kojoj je predstavljen i Atelje Stari grad Budva.

Atelje Stari grad predstavljen u knjizi

Iz Crne Gore među koricama su se takođe našli Mediteranski vrt iz Podgorice, selo Gornja Lastva i udruženje Napredak iz Tivta, inicijativa “100.000 stabala” iz Podgorice i “Čempres revolucija” iz Bara.

Ovu knjigu je u septembru 2020. izdalo udruženje Ministarstvo prostora iz Beograda, u saradnji sa istraživačima i istraživačicama iz regiona, među kojima su predstavnica Expeditio Tatjana Rajić i saradnica Sonja Dragović.

"Zaista nam predstavlja veliku čast i zadovoljstvo da se nađemo u ovoj publikaciji koja se bavi zajedničkim urbanim dobrima i borbom za njihov opstanak i napredak, kao i odbranom zajedničkih interesa udruženim djelovanjem", kazali su iz udruženja Atelje Stari grad.


Foto: Facebook/Atelje Stari grad

Istakli su da će se i dalje truditi da budu otvoren prostor za ljubitelje umjetnosti.

"Zahvaljujući visokoj osvještenosti gradskih otaca koji su nam ovim prostorom omogućili da naša umjetnost postane vidljiva u svom gradu, gdje možete prisustvovati stvaranju naših djela, da se informišete o svim događajima iz oblasti kulture u našoj Budvi ili podstičemo djecu i omladinu da promišljaju i bave se kulturom ili da jednostavno vodimo razgovore na umjetničke teme, vodeći se riječima Danila Kiša: “Kad budu svi roktali svojim svinjskim srcima, poslednji koji će još gledati ljudskim očima i osećati ljudskim srcem biće oni kojima ne bejaše strano iskustvo umetnosti“, naglasili su.


Foto: Facebook/Atelje Stari grad

Pri Ateljeu Stari grad stvaraju poznati budvanski umjetnici Dijana Lazović, Sandra Đurbuzović, Marica Kuznjecov Boljević, Sreten Nikčević, Vaso Nikčević i Đorđije Bato Boljević.


M.S.