20-04-2024

Besplatne zdrave obroke dobijaće đaci iz 17 škola u posljednjem tromjesečju

Ministarstva poljoprivrede i prosvjete nastaviće realizaciju programa besplatne distribucije voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda za 17 škola, a zdrave obroke, najavljene još prošlog jula, dijeliće učenicima do kraja posljednjeg tromjesečja. Prema najavama iz resora poljoprivrede, planiraju da program realizuju i u narednoj školskoj godini.

Besplatne zdrave obroke dobijaće đaci iz 17 škola u posljednjem tromjesečju | Radio Televizija Budva

Foto: Pexels

Ovaj projekat počeo je da se primjenjuje u Crnoj Gori 2019. godine, kada se startovalo sa sedam od ukupno 163 crnogorske škole i to u Danilogradu, Beranama, Bijelom Polju i Kolašinu, a zdrave obroke dobijali su đaci od prvog do petog razreda.

Cilj ovog programu je poboljšanje prehrambenih navika djece školskog uzrasta, a prijavljeno je 17 osnovnih škola.

Vijesti su objavile da im je iz Ministarstva prosvjete, nauka i inovacija saopšteno da su ovaj program pokrenuli u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i da će se sprovoditi u osnovnim školama “Mileva Lajović-Lalatović”, Nikšić, “Radomir Mitrović” Berane, “Vuk Karadžić” Berane, “Vuko Jovović” Danilovgrad, “Štampar Makarije” Podgorica, “Marko Miljanov”, “Ratko Žarić” Nikšić, “Risto Ratković” Bijelo Polje, “Anto Đedović” Bar, “Maršal Tito” Ulcinj, “Ristan Pavlović” Pljevlja, “Salko Aljković” Pljevlja, “Srbija” Bar, “Boško Strugar” Ulcinj, “Risto Manojlović” Kolašin, “Maksim Gorki” Podgorica i “Vukašin Radunović” Berane.

“MPNI smatra da upravo ovake i slične inicijative doprinose tome da naši najmlađi dobijaju kvalitetnu užinu dok borave u školi”, naglasili su iz resora prosvjete.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vijestima su kazali da su odluku o pokretanju tog programa, koji bi trebalo da se sprovodi do kraja ove i tokom naredne školske godine za učenike od prvog do petog razreda, pokrenuli na osnovu agrobudžeta za 2024. godinu. Precizirali su da je u pitanju mjera Program besplatne distribucije voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda u školama (školske šeme) i Programa poboljšanja dostupnosti hrane (voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda).

“Cilj Programa je poboljšanje prehrambenih navika djece školskog uzrasta, a obuhvata besplatnu distribuciju voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda sa liste prihvatljivih proizvoda navedenih u Programu poboljšanja dostupnosti za škole. Proizvodi sa liste prihvatljivih proizvoda dodjeljuju se u količini koja je dovoljna kako bi se izvršila raspodjela na ukupan broj učenika u školama i razredima koji učestvuju u sprovođenju Programa, pri čemu količina obroka po učeniku iznosi od 100 do 150 grama voća ili povrća, od 0,15 l do 0,25 l mlijeka ili mliječnog proizvoda”, pojašnjavaju iz ministarstva kojim rukovodi Vladimir Joković.

Kazali su da je plan da se isporuka namirnica u okviru Programa obavlja najmanje jednom sedmično, u dane održavanja nastave u skladu sa školskim kalendarom.

“Isporuku voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda, mogu vršiti registrovani poljoprivredni proizvođači, poljoprivredni proizvođači udruženi u neki od oblika organizovanja (udruženja, kooperative, organizacije proizvođača) i distributeri voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda iz Crne Gore, u skladu sa uslovima definisanim javnim pozivom, koji je objavljen na internet stranici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i ugovora zaključenog između ovog Ministarstva i dobavljača koji ispunjavaju uslove za isporuku proizvoda utvrđenih javnim pozivom”, pojasnili su iz Ministarstva.

U resoru poljoprivrede tvrde da će se finansijska sredstva opredijeliti za nabavku voća i povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda, prateće obrazovne mjere, promocije koje su direktno usmjerene na upoznavanje šire javnosti sa programom i obaveze praćenja i ocjenjivanja programa.

“U okviru Programa sprovodiće se jedna ili više pratećih obrazovnih mjera – časovi degustacije proizvoda, sjetva, sadnja i održavanje školskih bašta, posjeta poljoprivrednim gazdinstvima i slične aktivnosti usmjerene na povezivanje djece sa poljoprivredom i edukacija djece o poljoprivredi, zdravim prehrambenim navikama, lokalnim lancima hrane, održivoj proizvodnji i sprečavaju rasipanja hrane. Ova odluka će se sprovoditi do 31. decembra ove godine”, piše u odgovoru.

Iz Ministarstva poljoprivrede su istakli i da su raspisali javni poziv čiji je cilj odabir dobavljača za distribuciju voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda učenicima osnovnih škola od prvih do petih razreda u 17 škola u opštinama Danilovgrad, Berane, Bijelo Polje, Kolašin, Bar, Ulcinj, Podgorica, Nikšić i Pljevlja.

“Pravo učešća po ovom javnom pozivu imaju dobavljači (poljoprivredni proizvođači, proizvođači udruženi u neki od oblika organizovanja (udruženja, kooperative, organizacije proizvođača) i distributeri voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda iz Crne Gore upisani u relevantne registre) – pravna i fizička lica (preduzetnici) koja su registrovana za proizvodnju i/ili isporuku voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda, koji u propisanom roku dostave popunjen zahtjev dobavljača za učešće u programu besplatne distribucije…”, navodi se u odgovoru.