31-08-2021

Ćirilicom: Jovan Delić govorio o pjesništvu Dučića

Na petom književnom festivalu Ćirilicom, sinoć je prof. dr Jovan Delić održao zanimljivo predavanje na temu "Pjesništvo Jovana Dučića".

Ćirilicom: Jovan Delić govorio o pjesništvu Dučića | Radio Televizija Budva

U Zborniku radova o Jovanu Dučiću, urednik dr Jovan Delić je u uvodnoj riječi istakao:

"Rekao sam i ostajem pri tome da srpska poezija ima tri svoja metafizička grebena, a to su Njegoš, Dučić i Ivan V. Lalić."
Jovan Dučić je počeo kao veliki Jugosloven, prozapadno orjentisan, ali tako nažalost nije završio zbog užasnih pokolja početkom Drugog svjetskog rata, ali njegovo jugoslovenstvo je sve do 1939. godine apsolutno nesporno.

Prof. Delić je iznio niz zanimljivih podataka, manje poznatih iz Dučićeve biografije.

"Rodjen je ko zna kad, ali zna da je dobro žašto. Kao godine Dučićevog rodjenja pominju se 1869., pa sve do 1876., medjutim 1871. uzima se gaodinom njegovog rodjenja i zato se ova godina i obilježava kao Dučićeva godina u Akademiji nauka. Tačno se zna kad je umro, 07.aprila 1943. godine".

Dučić je jako volio i bio posebno vezan za Trebinje, i nikada nije drugačije govorio, nego moje milo Trebinje, od kojeg je želio napraviti srpski Vajmar, " a ja mislim da je to još uvijek moguće", ističe prof. Delić.



U Mostaru je učio trgovačku školu, ali je sebe vidio kao učitelja u Mostaru i Trebinju, privlače ga gluma i poezija, a 1886. godine objavio je svoju prvu pjesmu "Samohrana majka".

Dučić je veoma mlad počeo da prevodi sa ruskog i njemačkog, 1890. upisuje Učiteljski školu u Sarajevu i kreće u ostvarenje svoje želje, po završeku, prvu službu dobija u Bjeljini, govori više jezika;francuski, madjarski, ruski, njemački, a zanimljivo jekojliko je napisao pjesama, "Bog jedini zna", kaže profesor Delić.



Početkom dvadesetog vijeka Dučiću se u Francuskoj javila želja da bude diplomata, a od 1907. do 1941. obavljao je diplomatsku službu u Madridu, Atini, Ženevi pri Društvu naroda,Lisabonu Kairu, Budimpešti i Rimu. Imao je veliko divljenje prema Njegošu i on je zaista u mnogao čemu legitimni nasljednik Njegošev. Na Dučićevu inicijativu, u Trebinju je 1934. godine podignut prvi spomenik Njegošu, rad Tome Rosandića.

"Jovan Dučić umro je 07. aprila 1943, a na grudi mu je prilikom sahrane stavljena upravo objavljena knjiga Lirika", vrh njegove poezije.Poslije 57 godina pod sankcijama u tadašnjoj Jugoslaviji, obavljena je treća Dučićeva sahrana, 22. oktobra 2000. godine u crkvi na Crkvinama, više Trebinja u hercegovačkoj Gračanici", rekao je prof. dr Jovan Delić.

Press služba festivala Ćirilicom
Fotografije: Nikola Todorović