02-04-2024

Crna Gora sa tri jedriličara na prestižnom Svjetskom kupu Princesa Sofía Mallorca

Tri crnogorska jedriličara učestvuju na prestižnom Svjetskom kupu “Princeza Sofija“ (53. Trofeo Princesa Sofía Mallorca), to su Milivoj Dukić, Ilija Marković i Nikola Golubović.

Crna Gora sa tri jedriličara na prestižnom Svjetskom kupu Princesa Sofía Mallorca | Radio Televizija Budva

Foto: Pexels


Prvog dana takmičenja, vremenski uslovi, prije svega vjetar, a i ogromni valovi pravili su probleme jedriličarima. Milivoj Dukić i Ilija Marković su shodno uslovima dali sve od sebe, dok Nikola Golubović, koji postepeno prelazi iz klase ILCA 6 u olimpijsku klasu ILCA 7, nije izlazio na regatno polje.

Dukić, koji je obezbijedio plasman na Olimpijske igre u Parizu, trenutno zauzima 23. mjesto. Prvu regatu je završio kao deveti, a drugu kao 11.


Mladi Ilija Marković je imao peh tokom prve regate (prevrnuo ga je val) ali je nastavio da se bori pa je do cilja stigao kao 37. U drugoj regati je zauzeo 18. mjesto, pa je trenutno na koti 81.

Na Svjetskom kupu nadmeće se 194 jedriličara na osnovu Svjetske rang liste, a Dukić i Marković, a vjerovatno i Golubović, takmičenje će nastaviti sjutra.

Poslije prvog kvalifikacionog dana, Dukić i Marković su u poziciji da mogu da se nadaju plasmanu u finalne, odnosno zlatnu grupu. Ostala su još dva kvalifikaciona dana, još četiri velika iskušenja na regatnom polju.

Izvor: Boka news