22-10-2020

Dušan Medin dobitnik stipendije Ministarstva nauke

Naš sugrađanin Mr Dušan Medin dobitnik je prestižne stipendije Ministarstva nauke Crne Gore za upis doktorskih studija na Fakultetu umjetnosti UDG.


Foto: gov.me

Medin je jedan od 15 doktoranada treće generacije kojima je danas u hotelu "Podgorica" u Glavnom gradu stipendije uručila ministarka nauke Sanja Damjanović.

On je nedavno upisao 3. godinu doktorskih studija arheologije na Fakultetu humanističkih studija Primorskog univerziteta u Kopru (Slovenija), a ovo će biti njegov drugi doktorski studij.

Mentorka doktoranda na projektu biće prof. dr Saša Brajović, međunarodno priznata ekspertkinja evropske istorije umjetnosti i kulturne baštine novog vijeka, redovna profesorica na Odeljenju istorije umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Prof. Brajović predaje i na svim nivoima studija Fakulteta umjetnosti Univerziteta Donja Gorica u Podgorici.

Doktorski rad Dušana Medina biće u domenu istraživanja normativnog, institucionalnog i praktičnog okvira zaštite kulturne baštine u Crnoj Gori (s fokusom na muzejsku djelatnost) u prošlosti i sadašnjosti
Аа

Stipendije su dobili i sljedeći doktorandi: Šemso Kalač (Univerzitet Crne Gore – Građevinski fakultet), Milena (Ivanović) Dubljević (Univerzitet Crne Gore – Fakultet političkih nauka), Marko Gošović (Univerzitet Donja Gorica – Fakultet umjetnosti), Svetlana Duković (Univerzitet Donja Gorica – Fakultet umjetnosti), Luka Laković (Univerzitet Donja Gorica - Fakultet za informacione sisteme i tehnologije), Goran Jovetić (Univerzitet Crne Gore - Ekonomski fakultet), Balša Ivanović (Univerzitet Crne Gore - Filološki fakultet), Andreja Komnenić (Univerzitet Crne Gore - Biotehnički fakultet), Mira Šorović (Univerzitet Donja Gorica - Humanističke studije), Ivan Martinović (Univerzitet Crne Gore - Elektrotehnički fakultet), Svetlana Perović (Univerzitet Crne Gore - Prirodnomatematički fakultet), Radovan Bogojević (Univerzitet Crne Gore - Fakultet političkih nauka), Danilo Alagić (Univerzitet Crne Gore - Filološki fakultet) i Nikolina Čanović (Univerzitet Crne Gore - Filološki fakultet).

"Izuzetno sam srećna što sam danas ovdje sa vama, sa našim prestižnim stipendistima jer ste vi najbolje što Crna Gora ima. Ni jedno istraživanje ne može biti uspješno kao ono iza kojeg stoje mladi ljudi – doktorandi", kazala je ministarka Damjanović i dodala da je vizija Ministarstva nauke u prethodne četiri godine bila inovativna, kreativna Crna Gora koja je donijela izvanredne rezultate koje je nedavno potvrdila i Evropska komisija u godišnjem izvještaju o napretku Crne Gore.

Ministarka je ukazala i na sjajne rezultate koje je Ministarstvo postiglo radeći zajedno upravo sa mladim ljudima, inovativnom, istraživačkom i biznis zajednicom. Na prvom mjestu to su, kako je istakla, revolucionarni zakoni za podsticaje inovacija i istraživanja, zatim ulaganje u okosnicu inovativnog ekosistema – Naučno-tehnološki park, kao i da je podignut nivo konkurentnosti na nacionalnom nivou. To je, navela je ona, dovelo do toga da je Crna Gora danas konkurentna na najprestižnijem evropskom okvirnom programu – Horizont2020 sa stopom uspješnosti iznad EU prosjeka.

Damjanović je proučila da je naša zemlja, kao najmanja u regionu, podstakla i izgradnju krupne istraživačke infrastrukture – SEEIIST projekta za region od 40 miliona stanovnika.

"Želim da temelje koje smo izgradili čuvate i nadogradite. Očekujem od vas da gdje god vas karijera odnese razmišljate na koji način možete da doprinesete svojoj zemlji i pomognete novim generacijama koje će doći iza vas. Nemojte biti sebični kad je u pitanju vaše znanje, dijelite ga sa drugima jer ako ga dijelite ono će postajati samo veće i bogatije. Do kraja mandata je ostalo još par nedelja ali želim da znate da ću ja kao Sanja Damjanović uvijek biti uz vas i nesebično dijeliti sa vama sve moje međunarodne kontake i sigurna sam da će budućnost biti mjesto našeg susreta", zaključila je ona.

Podsjetimo, Ministarstvo nauke je, 25. maja ove godine, objavilo treći po redu Konkurs za dodjelu stipendija za doktorska istraživanja na univerzitetima u Crnoj Gori u 2020/2021. godini, s rokom za dostavljanje prijava do 10. jula 2020. godine, na koji je pristiglo 27 prijava. Nakon prijema prijava, izvršena je administrativna provjera, nakon čega su prijave kandidata koje su prošle ovu fazu, upućene na evaluaciju od strane međunarodnih evaluatora.

"To znači da smo za tri godine izdvojili sredstva od oko 2,2 miliona eura za jačanje ljudskih resursa i istraživačkih kapaciteta, čiji je krajnji cilj zadržavanje talenata u Crnoj Gori. Radi se o jednom od najljepših konkursa Ministarstva nauke sa uslovima jednako privlačnim kao i u razvijenim zemljama Evropske unije", kazali su.

Stipendije, kako su dodali, podrazumjevaju mjesečnu naknadu istraživačima u visini od 700 eura, besplatnu školarinu na doktorskim studijama na univerzitetima u Crnoj Gori, ali i značajna sredstva za istraživanja, čiji je važan segment međunarodna ili intersektorska mobilnost, u iznosu do 10.000 eura godišnje.

Ovaj Konkurs prvi put je objavljen 2018. godine, kada je podržano 19 kandidata i za njih su izdvojena sredstva od oko 750 000 eura. U 2019. godini se taj broj povećava na 36 jer je odobreno dodatnih 17 stipendija, sa iznosom od novih 750.000 € za period do tri godine. Sada je taj broj 51.



M.S.