27-05-2022

Džoganović: Očekujemo goste iz regiona, imamo značajan broj potvrđenih rezervacija

Mi nismo u dobroj mjeri svjesni da je Crna Gora destinacija koja će tek da bude otkrivena. Dovoljna je samo jedna dobra recenzija na nekom od portala i da se otvori nova niša gostiju koju mi nismo ni planirali. Treba da volimo i razvijamo ovo što imamo. Rezultat neće izostati, kazala je u intervjuu za naš portal Branka Džoganović, osnivač i direktorica Udruženja izdavaoca privatnog smještaja u Crnoj Gori.

Džoganović: Očekujemo goste iz regiona, imamo značajan broj potvrđenih rezervacija | Radio Televizija Budva

Foto: icarus_budva

Džoganović je početkom prošle sedmice, u svojstvu predavača, učestvovala na Prvom Kongresu obiteljskog smještaja Hrvatske u organizaciji Hrvatske udruge obiteljskog smještaja i TZ Splitsko - dalmatinske županije. Za ovu ulogu je delegirao sajt Udruženja izdavaoca privatnog smještaja u Crnoj Gori koji je po ocjeni kolega iz Hrvatske upakovan u moderan dizajn, prilagodjen potrebama današnjeg izdavaoca smještaja i obiluje korisnim preporukama.


Foto: arhiva

Utisci sa kongresa i primjeri dobrih praksi zemalja iz okruženja

Sam koncept konresa vam vrlo otvoreno i direktno pokazuje koliko je država svjesna potencijala i kapaciteta privatnog smještaja u Splitsko-dalmatinskoj županiji i koliko kroz podržavanje rada njihovih brojnih Udruženja pokušava izdavaocima obezbijediti adekvatnu edukaciju, kvalitnu promociju i prodaju kapaciteta. Na kongresu je još predavač bio predsjednik Udruženja apartmana u Barseloni. Kroz njihovu prezentaciju smo se mogli upoznati sa brojnim ograničenjima od strane gradske uprave kojima se nastoji kontrolisati broj apartmana za izdavanje, preko digitalnih rješenja koja omogućavaju upraviteljima objekata da na najbrži i najefikasniji način pruže uslugu gostu..Takodje, kalkulacijom, pored direktnog prihoda koji grad ima od raznih taksi koje plaćaju, indirektni prihod grada kroz promet koji ti gosti realizuju u gradu kroz proizvode i usluge čine ih ozbiljnim sagovornikom za sve odluke na nivou grada. Konsultuju ih u vezi mogućih rješenja kako im ne bi urušavali poslovanje. Meni je još bilo interesantno predavanje direktora agencije specijalizirane za njemačko tržište preko koje izdavaoci u ovoj županiji ostvaruju najveći promet. Obzirom da smo mi ovo tržište izgubili prije preko 20 godina, a da smo u medjuvremenu značajno unaprijedili svoje kapacitete, vrlo je izvjesno da ćemo, u nekom dijelu započeti saradnju. Iznajmljivači su na kongresu takodje mogli čuti korisne preporuke kako najbolje pripremiti smještaj i ugostiti gosta sa njemačkog tržišta kao i koja su najbolja digitalna rješenja za pojednostavljenje i unapredjenje poslovanja u dijelu upravljanja rezervacijama, recenzijama i prodaje dodatnih usluga.

Buking dobar, izdavaoci privatnog smještaja ovog ljeta posebno orijentisani na region

Privatni smještaj u Crnoj Gori je i ove godine morao sam da se pobrine za plasman svojih kapaciteta. Ugovori fiksnog zakupa su izostali u najvećoj mjeri i ove godine i ja lično mislim da je to dobro. Završiće se praksa obaranja cijena koja je izdavaoce, dugoročno gledano dovela u nepovoljan položaj. Takodje su ovi ugovori doveli su do orjentacije ka jednom tržištu koje nam sada nije dostupno. Zbog uslova i malo vremena koje smo imali orjentisali smo se ka regionu, iskoristili smo mogućnosti koje su nam pružile pojedine lokalne turističke organizacije i realno kreiranim cijenama, omogućili da nam ove godine ranije počne bukiranje kapaciteta. Sad već ima značajan broj potvrdjenih rezervacija, uglavnom iz zemalja regiona.

Džoganović najvljuje skoro rješenje najvećeg problema izdavaoca privatnog smještaja

Kao Udruženje, svjesni najvećeg problema izdavaoca - nedovoljno poznavanje digitalnih rješenja, nedovoljna informatička pismenost, nepovoljna cijena izrade web sajtova, obezbijedili smo kompletno rješenje za sve ove probleme. Omogućićemo da naši apartmani budu dostupni i individualnim gostima iz evropskih zemalja. Moći ćemo da postignemo bolju cijenu i duži period popunjenosti. Sa realizacijom ćemo početi po završetku ove sezone.

Problem radne snage treba rješavati sistemski i organizovano

Prošle zime smo počeli priču o problemu radne snage. Često čujem komentare, kako je izdavaocima ipak lakše jer oni sami održavaju svoj smještaj. Veliki problem je površnost u izjavama. Nepoznavanje situacije, a nuđenje rješanja je jedan apsurd koji često čujemo. Ne možemo na kraju maja tražiti rješenje, gosti su već tu. Puno je oprečnih informacija o platama, cijenama, broju rezervacija u medijima koje zbunjuju potencijalne radnike. Sezona je počela, opet ćemo se snalaziti kako ko može. Pitanje stručne i edukovane radne snage u privatnom smještaju mora se rješavati sistemski i organizovano, već u oktobru pogotovo jer radimo na tome da budemo cjelogodišnja destinacija. Broj sunčanih dana i prosječna zmiska temperatura nam to omogućavaju.


J.M.