28-02-2024

(FOTO) Održan okrugli sto „Kulturna istorija Paštrovića” u Beogradu

Održan okrugli sto "Kulturna istorija Paštrovića" u Beogradu, u kući Krsmanovića (Zgrada Protokola). Program su priredili Društvo za kulturni razvoj "Bauo" iz Petrovca na Moru i izdavačka kuća HeraEdu iz Beograda.

(FOTO) Održan okrugli sto „Kulturna istorija Paštrovića” u Beogradu | Radio Televizija Budva

Foto: Dragana Vujović Mihić

Saopštenje prenosimo integralno:

Povod je bio obilježavanje datuma rođenja Stefana Mitrova Ljubiše (1822-1878), istaknutog književnika i narodnog tribuna iz Paštrova, kao i odavanje počasti i sjećanja na nedavno preminulu doc. dr Zlatu Marjanović, etnomuzikološkinju iz Pančeva (1966-2023), višegodišnju istraživačicu muzičke tradicije Crne Gore, naročito Primorja. Podsjećamo, dr Zlata Marjanović bila je stalna saradnica Društva "Bauo", a nekoliko njenih knjiga, izdanja koja je recenzirala, kao i njenih naučnih radova, objavljeno je u okviru izdvačke djelatnosti ove organizacije. Njeni radovi zastupljeni su i u monografiji "Kulturna istorija Paštrovića" (HeraEdu, Beograd, 2018), o kojoj je sinoć bilo detaljnije riječi.


Foto: Dragana Vujović Mihić

Učešče na okruglom stolu uzeli su istaknuti kulturni i društveni akteri, koji se Paštrovićima kontinuirano bave s različitih aspekata, a istovremeno dugogodišnji saradnici dr Zlate Marjanović.

Na samom početku, Dušan Medin (direktor Društva za kulturni razvoj "Bauo") održao je kratko uvodno slovo o dr Zlati Marjanović, nakon čega je upriličen minut ćutanja. Otpravnica poslova Ambasade Crne Gore u Srbiji otvorila je program skupa, govorila je o važnosti kulture i nasljeđa Paštrovića u kontekstu Crne Gore.

Akademik Branislav Mitrović, profesor i arhitekta, pročitao je svoju recenziju monografije "Kulturna istorija Paštrovića", navodeći značaj ove monografije u domaćem izdavaštu. Maestro Bojan Suđić, dirigent i profesor, istakao je potrebu za objavom ovog izdanja, naglasivši zasluge prof. Marjanović u očuvanju i zaštiti nematerijalne kulturne baštine Paštrovića. Dr Mirjana Blagojević, advokatica i istoričarka prava, detaljno je predstavila Zlatinu biografiju i bliže predstavila njena dva poglavlja koja su objavljena u monografiji. Mr Dušan Medin, arheolog i jedan od urednika knjige, prisjetio se saradnje sa Zlatom Marjanović i podvukao značaj njene uloge u istraživanju muzičke tradicije ne samo u Paštrovićima. Zorica Stablović Bulajić, vlasnica i direktorka izdavačke kuće HeraEdu, bila je u ulozi moderatorke. U muzičkom programu nastupio je Etno ansambl "Kult", muzički sastav nekadašnjih đaka dr Zlate Marjanović, koji su izveli tri obrade tradicionalnih paštrovskih pjesama.

Sinoć je dvorana Kuće Krsmanovića primila oko 120 posjetilaca, poštovalaca lika i djela doc. dr Zlate Marjanović, kao i sve one koji su željeli bliže da se upoznaju sa kulturnom istorijom Paštrovića i istoimenom monografijom.