20-04-2020

Fudbaleri LASK-a počeli sa treninzima

LASK iz Linca prva je ekipa austrijske fudbalske Bundeslige koja je danas, nakon popuštanja restriktivnih mera uvedenih zbog korona virusa, počela sa treninzima.


Foto: FK LASK

Obavezujuće zaštitne maske, markiranje pozicija sa određenim rastojanjem i razgovori pod vedrim nebom na stadionu, obilježili su početak rada.

Oko 40 novinara je došlo na početak priprema za mogući nastavak sezone, koja je obustavljena zbog pandemije korona virusa, prenosi "Sportski žurnal".

Funkcioneri kluba, treneri, i igrači pojedinačno su izlazili pred novinare.

"Raduje nas što smo mogli da nastavimo naš rad. Čitava situacije predstavlja novinu za nas, ali smatram da je dobro kako jeste sada. Mislim da smo pronašli dobro rešenje", rekao je trener Valerien Ismael.

Međutim, pored pozitivnog raspoloženja, u klubu vlada i određena zabrinutost.

Pred današnji početak treninga saopšteno je da pomoćni trener Andi Viland i napadač Žoao Klaus ne mogu da učestvuju, jer su bili pozitivno testirani na korona virus.

"Na prvom testu primijećeni su blagi simptomi", rekao je predsednik LASK-a Zigmund Gruber.

On je dodao da je drugi test bio negativan, ali da je iz bezbjednosnih razloga odlučeno da ne učestvuju u prvom treningu, već da sačekaju drugi negativni test.

Za sada još nije izvjesno kada će austrijska Bundesliga nastaviti prvenstvenu sezonu, ali je sigurno, ako do toga dođe, da će biti igrane utakmice bez publike.

Trening ekipa mora da se odvija u manjim grupama, uvijek sa istim igračima, kako bi, u slučaju da se neko od njih inficira, samo jedna grupa, a ne cio tim bio izolovan.

Prema odluci austrijske vlade, Bundesliga, ako želi da nastavi prvenstvo, moraće da obezbijedi testiranje igrača i stručnog tima 24 do 48 sati pred utakmice.

Za testove i testiranje Bundesliga će morati sama da nadoknadi troškove.

Izvor: Sportski žurnal