22-09-2019

Večeras svečano otvaranje Festivala TOURNEE

Grad teatar će biti domaćin Festivala TOURNEE od 22. do 25. septembra ove godine u Budvi. Tokom ove četiri festivalske noći ugostiće partnere iz Italije i Albanije sa njihovim programima.

Večeras svečano otvaranje Festivala TOURNEE | Radio Televizija Budva

JU “Grad teatar”, zajedno sa Opštinom Budva, partner je na projektu "Theatres for tOURism developmeNt in EuropE, TOURNEE” (“Pozorišta za razvoj turizma u Evropi’’), koji se finansira kroz EU trilateralni program saradnje CBC Italija-Albanija-Crna Gora. Ovaj program ima za cilj da unaprijedi atraktivnost tog prekograničnog područja za sve posjetioce, kroz stvaranje novih zajedničkih festivala, saopšteno je iz Grad teatra.

Večeras na sceni između crkava, sa početkom u 19.30 sati, biće upriličeno svečano otvaranje festivala TOURNEE.

Nakon svečanog otvaranja, u 20 sati, publika će imati priliku da uživa u operi “Služavka gospodarica” (La Serva Padrona) Đovanija Paizijela, u režiji Vladana Đurkovića, u okviru TOURNEE projekta. Ova opera je koprodukcija Grada teatra Budva, Opere iz Tirane i Javnog pozorišta iz Pulje, pod vođstvom fondacije Operosa iz Podgorice.

Druge noći festivala, 23. septembra, biće izvedena predstava partnera iz Tirane “Johan Padan i otkriće Amerika”.

Treća noć je predviđena za izvođenje predstave “Farsa Krune” u produkciji partnera iz Fjera, Albanija.

U srijedu, 25.septembra, biće predstavljena dva programa: mjuzikl “Ostrvo”, produkciju pozorišta iz Barlete, regija Pulja i nakon toga, pozorišni performans “Orestija. Distopijska”, autorski projekat Borisa Kadina, po motivima Eshilove trilogije “Orestija”.

"Napominjemo da se ulaznice tokom festivala neće naplaćivati, jer je projekat kofinansiran od strane Evropske Unije. Tim povodom u prostorijama Grada teatra održana je konferencija za novinare, na kojoj su govorili: Miodrag Račeta, načelnik Direkcije za Evropske integracije, Kancelarija za Evropske integracije Crne Gore; Aleksandra Maslovar , menadžer za programske politike i planiranje i Svetlana Ivanović, glavni urednik programa, ispred JU “Grad teatar”, navodi se u saopštenju.