25-04-2023

Indija do kraja mjeseca prestiže Kinu po broju stanovnika

Indija će biti najmnogoljudnija država na svijetu do kraja ovog mjeseca, čime će nadmašiti Kinu, saopštili su u ponedjeljak Ujedinjeni narodi (UN).

Indija do kraja mjeseca prestiže Kinu po broju stanovnika | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Pixabay

Kancelarija UN-a za ekonomska i socijalna pitanja (DESA) oglasio se nekoliko dana nakon što je iz još jedne agencije svjetske organizacije - Fonda Ujedinjenih nacija za stanovništvo - prošle sedmice saopšteno da će Indija do sredine 2023. godine imati 2,9 miliona stanovnika više od Kine.

Prema podacima DESA-e, zasnovanim na procjenama i projekcijama globalne populacije, broj stanovnika u Indiji će do kraja mjeseca dostići 1.425.775.850.

"Kina će uskoro prepustiti svoj dugi status najmnogoljudnije države u svijetu", saopšteno je iz UN-a, uz napomenu da je "zbog nesigurnosti povezanih s procjenama i projekcijom populacije, tačan datum kada se očekuje da Indija nadmaši Kinu po broju stanovnika podložan izmjenama".

Pojedini stručnjaci su prošle godine, na osnovu podataka UN-a, procijenili da će broj stanovnika u Indiji dostići 1.425.775.850 do 14. aprila 2023.

Međutim, zvaničnici UN-a naveli su da nije moguće utvrditi tačan datum zbog nesigurnih podataka iz Indije i Kine.

Posljednji popis stanovništva u Indiji održan je 2011, dok je naredni - predviđen za 2021. godinu - odložen zbog pandemije KOVID-a 19.

"Broj stanovnika u Kini dostigao je vrhunac od milijardu 426 miliona 2022. godine i počeo je da pada. Prema projekcijama, taj broj bi mogao pasti ispod milijarde prije kraja stoljeća", saopšteno je iz DESA-e.

"U poređenju s tim, očekuje se da broj stanovnika u Indiji nastavi rasti još nekoliko decenija", navodi se.

Ured UN-a saopštio je i da se očekuje da će se između 2023. i 2050. godine broj starijih od 65 godina gotovo udvostručiti u Kini i više nego udvostručiti u Indiji.

"Ipak, rast starije populacije u Indiji bit će sporiji nego u Kini", navodi se u saopštenju.

Izvor: RSE/RTCG