08-02-2016

Japanci grade toranj visok 1.700 metara

Japanci planiraju da u prijestonici Tokiju izgrade najvišu zgradu na svijetu, čak duplo višu od Burž Kalife u Dubaiju, trenutno najviše zgrade na svijetu, koja ima 828 metara.

Japanci grade toranj visok 1.700 metara | Radio Televizija Budva

Novo čudo arhitekture koje Japanci namjeravaju da izgrade trebalo bi da bude visoko oko 1.700 metara i da bude dovoljno za 55.000 ljudi.

Kako prenosi Architectural Digest, planirana zgrada bi trebala da se zove "Sky Mile Tower". Imaće šesterostranu osnovu i biće okružena vještačkim jezerima, koja će imati funkciju zaštite Tokija od poplava, ali biće i dom za pola miliona ljudi.

Glavni dizajneri i arhitekte ove zgrade biće kompanije Kohn Pedersen Fox i Leslie E. Robertson. Završetak izgradnje planiran je do 2045. godine. Na vještačkim ostrvima planirana je izgradnja vjetroelektrane, postavljanje solarnih panela i farme algi, što bi trebalo biti dovoljno za proizvodnju električne energije.

U kompleksu zgrade planirana je izgradnja svih neophodnih pratećih objekata, poput trgovačkih centara, restorana, hotela, biblioteka, zdravstvenih klinika i drugih objekata.