13-09-2022

JU Muzeji i galerije Budve osvojila dvije nagrade

Na Drugom festivalu knjiga, humanistike, kulture i umjetnosti u Crnoj Gori pod naslovom "Pazi što čitaš”, koji je nedavno održan u Kotoru, Javna ustanova Muzeji i galerije Budve je za dva svoja izdanja osvojila nagrade za naučni doprinos i trajnu vrijednost knjige. Ekipa Polisa je, tim povodom, razgovarala sa direktoricom Ustanove, magistrom Lucijom Đurašković, koja je ujedno i glavna i odgovorna urednica oba izdanja.



Jedna od nagrađenih knjiga jeste "Antička Budva" koja sadrži naučne radove 23 autora na preko 600 stranica i kruna je istoimenog međunarodnog i multidiciplinarnog simpozijuma po pozivu održanog 2018. u Budvi u organizaciji ove Javne ustanove.

"Riječ je o simpozijumu koji je doticao prva otkirća nekropola helenističku i rimsku, kada je riječ o samom prostoru Budve. Sadrži sve tada iznesene priloge i drago nam je da je žiri to prepoznao u smislu naučnog doprinosa jer je mnogo toga novoga što se do sada nije znalo u smislu komparativnih istraživanja iznijeto kada je riječ o samom skupu i sve što je iznijeto tada preneseno je u samu publikaciju", kazala je Đurašković.

Recenzenti zbornika su dr Branko Kirigin, arheolog iz Splita i nedavno prenimuli dr Miroslav Luketić istoričar iz Budve, dok je urednik obiju nagrađenih publikacija Dušan Medin arheolog i menadžer u kulturi i medijima.



Monografija "Koralj’ca srebrom zakovana" je djelo etnomuzikologije dr Zlate Marijanović i rasvjetljava dio našeg lokalnog nasljeđa.

"Bavila se dugo vremena tim muzikološkim dostignućima i zanimljivostima, kada je riječ o nematerijalnoj baštini posebno Boke, Grblja, Budve i Paštrovića, tako da je ovo veoma zanimljiva i vrijedna publikacija", kazala je ona.

Objavljivanje ovakvih naslova i dalje će biti uvršteno u izdavačku produkciju JU "Muzeji i galerije Budve" institcije koja čuva, štiti i prezentuje, materijalnu i nematerijalnu kulturnu zaostavštinu Budvanskog prostora, zaključila je Đurašković.