21-06-2023

Kupovna moć na 50% EU prosjeka, u regionu bolja samo Hrvatska

Prema prvoj procjeni EUROSTAT-a, bruto domaći proizvod po stanovniku prema standardu kupovne moći u Crnoj Gori u prošloj godini iznosio je 50 odsto prosjeka u Evropskoj uniji.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Kako se navodi u procjeni, koju je objavio Monstat od zemalja članica EU, najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći zabilježen je u Luksemburgu, čiji je nivo više od dva i po puta iznad prosjeka EU, i iznosi 261% evropskog prosjeka, dok se Bugarska nalazi na najnižem nivou sa 59% prosjeka EU.

“Od zemalja iz regiona, prema prvoj procjeni EUROSTAT-a, Hrvatska ima najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći koji iznosi 73% prosjeka EU, dok se Crna Gora nalazi na drugom mjestu na nivou od 50% prosjeka EU”, pokazala je analiza, koju je objavio Monstat.

Prema istoj procjeni Srbija se nalazi na nivou od 44% evropskog prosjeka, Sjeverna Makedonija na nivou od 42%, Bosna i Hercegovina 35%, dok se Albanija nalazi na nivou od 34% evropskog prosjeka.

“Stvarna individualna potrošnja (SIP) po stanovniku prema SKM, prema prvoj procjeni među zemljama članicama se kretala u rasponu od 67% prosjeka EU u Bugarskoj do 138% prosjeka EU u Luksemburgu”, navodi se u procjeni.

Posmatrajući zemlje regiona, prema prvoj procjeni EUROSTAT-a, stvarna individualna potrošnja po stanovniku prema standardu kupovne moći se kreće u rasponu od 40% u Albaniji do 75% prosjeka EU u Hrvatskoj.

“Stvarna individualna potrošnja po stanovniku prema standardu kupovne moći u Crnoj Gori u 2022. godini prema prvoj procjeni iznosila je 64% prosjeka EU”, stoji u analizi.

Kako pojašnjavaju bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika uglavnom je pokazatelj nivoa ekonomske aktivnosti, dok je stvarna individualna potrošnja (SIP) po glavi stanovnika alternativni pokazatelj, bolje prilagođen da opiše materijalno blagostanje domaćinstva.

“Generalno, nivo stvarne individualne potrošnje po stanovniku je više homogen nego BDP, ali i dalje postoje značajne razlike među članicama EU. Struktura stvarne indivudalne potrošnje je bazirana na homogenim skupovima proizvoda i usluga koja domaćinstva konzumiraju ali su i dalje evidentne razlike između nivoa SIP per capita među zemljama članica EU”, zaključuje se u dokumentu koji je objavio Monstat.

(RTCG)