28-02-2021

Manja cijena stanova u novogradnji u prošloj godini

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u prošloj godini iznosila je 951 EUR i manja je 14,6 odsto u odnosu na 2019, pokazali su podaci Monstata.

Manja cijena stanova u novogradnji u prošloj godini | Radio Televizija Budva

Foto:

“Direktan uticaj na prosječnu cijenu kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u prošloj godini ima učešće prosječne cijene metra kvadratnog stanova koji pripadaju kategoriji solidarne stambene izgradnje, koje je u posmatranoj godini bilo značajno veće u odnosu na prethodnu godinu”, navodi se u saopštenju.

Statističari su rekli da je prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Podgorici u prošloj godini iznosila 966 EUR, u primorskom regionu je iznosila 1,35 hiljada EUR, u središnjem regionu 554 EUR, dok je u sjevernom regionu prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji iznosila 720 EUR.

“Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u značajnoj mjeri zavisi od učešća stanova solidarne stambene izgradnje. Ukoliko je učešće ovih stanova veće, prosječna cijena stana u novogradnji će biti značajno niža, odnosno ukoliko je učešće manje, prosječna cijena će biti veća”, objasnili su iz Monstata.

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u kategoriji preduzeća u prošloj godini iznosila je 1,15 hiljada EUR, dok je u kategoriji solidarna stambena izgradnja iznosila 581 EUR.