21-02-2024

Međunarodni dan turističkih vodiča

Danas je Međunarodni dan turističkih vodiča, koji se obilježava od 1990. godine u gotovo svim državama širom svijeta.

Međunarodni dan turističkih vodiča | Radio Televizija Budva

Foto: Pexels

Cilj obilježavanja ovog datuma je podizanje svijesti o značaju zanimanja turističko gvodiča u društvu, u odnosu na lokalnu zajednicu i turističku privredu.

Svjetski dan turističkih vodiča je uspostavljen 1990. i od tada se proslavlja svake godine. Te, sada već davne godine je u njegovom obilježavanju učestvovalo 15 zemalja, dok je 2011. godine proslavljen u više od 50 država širom svijeta. Na taj dan turistički vodiči su uključeni u različita dešavanja a najčešće je to vođenje tura za osobe sa posebnim potrebama, djecu, partnere iz turističke industrije i sve ostale svoje sugrađane.

Dešavanja uključuju i razne seminare i predavanja za lokalne turističke vodiče čime oni usavršavaju svoje teorijsko znanje, ali i veštine i tehnike vođenja.

Svi ti događaji su od velikog značaja za posao turističkih vodiča jer se na taj način privlači pažnja lokalnih vlasti, sugrađana i medija na kvalitet i značaj ove profesije. Svake godine sv
esnost raste a povećava se i doprinos regionalnih i nacionalnih vlasti, kako profesiji u opšte, tako i proslavljanju dana turističkih vodiča.