14-06-2023

MUP poslao upozorenje zbog najave nevremena

Povodom informacije Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju da se sjutra na području Crne Gore očekuju nestabilne vremenske prilike i buran razvoj olujno grmljavinskih oblaka Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a poslao je upozorenje svim učesnicima u sistemu zaštite i spašavanja i ukazao na potrebu podizanja operativne spremnosti.


Foto: Arhiva

"Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a poslao je upozorenje svim učesnicima u sistemu zaštite i spašavanja i ukazao na potrebu podizanja operativne spremnosti. Naime, u izvještaju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju navodi se da se u četvrtak 15.6.2023. godine na području Crne Gore očekuju nestabilne vremenske prilike, mjestimično jaka kiša, buran razvoj olujno grmljavinskih oblaka koji lokalno mogu usloviti intenzivne padavine, jake vjetrove i burne grmljavinske procese", navodi se u saopštenju ovog resora.

Kako navode, u centralnim i zapadnim djelovima, a posebno u južnim-jugozapadnim predjelima (primorje, planinsko zaleđe Jadrana i region Orjena) očekuju se kratkotrajno intenzivne padavine.

"Potencijalno je moguće formiranje olujno-grmljavinskih oblaka, burnih grmljavinskih procesa, sa uslovima za lokalne kratkotrajne olujno-grmljavinske nepogode", ističu iz MUP-a.

Ističu da su kao posljedica ove prognostičke značajne meteorološke situacije i kratkotrajno obilne količine vode, lokalno su mogući bujični problemi (flashflood efekti) prvenstveno na bujičnim tokovima, u urbanim sredinama i duž saobraćajnica, posebno na mjestima gdje je narušeno prirodno oticanje vode.


(Portal RTCG)