20-05-2024

MUP: Za sedam dana registrovana 92 krivična djela

Službenici Uprave policije su, od 13. do 20. maja, na teritoriji Crne Gore registrovali 92 krivična djela za koja će odgovarati 90 osoba i jedno pravno lice, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

MUP: Za sedam dana registrovana 92 krivična djela | Radio Televizija Budva

Foto: Ilustracija, Pixabay

Kako su naveli, najveći broj registrovanih krivičnih djela je iz oblasti opšteg kriminalita, i to 80 djela, a proaktivnim radom policije je otkriveno 12 krivičnih djela iz oblasti ekonomskog kriminala.

“U trenutku izvršenja 26 krivičnih djela je registrovano sa nepoznatim izvršiocem, a preduzete aktivnosti iz nadležnosti policije su rezultirale rasvijetljavanjem 23 djela, što predstavlja procenat rasvijetljenosti od 88,4 odsto”, kazali su u saopštenju.

Pripadnici kriminalističke policije su, kako se dodaje, uhapsili 48 osoba, njih 29 zbog učinjenih krivičnih djela, a 19 zbog učinjenih prekršaja.

Policija je, podsjećaju, prethodne sedmice podnijela pet krivičnih prijava protiv pet osoba zbog djela iz oblasti zloupotrebe narkotika. Osim toga, podnijeta je i 11 prekršajna prijava protiv 11 osoba zbog prekršaja iz Zakona o sprečavanju zloupotrebe opojnih droga.

Policijski službenici su oduzeli 10 komada vatrenog oružja, od čega četiri u ilegalnom posjedu.

“Kada je riječ o otkrivanju i sprečavanju krivičnih djela iz oblasti eonomskog kriminala, policija je zbog koruptivnih krivičnih djela podnijela dvije krivične prijave protiv dva lica zbog krivičnih djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju i nesavjestan rad u službi. Jedno djelo je registrovano u javnom, a jedno u privatnom sektoru”, dodaju u saopštenju.

Zbog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa u produženom trajanju sumnjiči se jedno pravno i jedno fizičko lice, dok će jedno lice odgovarati zbog šumske krađe.

“Tokom navedenog perioda registrovano je 15 krivičnih djela iz oblasti nasilja u porodici, a shodno Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici podnijeto je 14 prekršajnih prijava”, navode u MUP-u.

U izvještajnom periodu zbog krivičnih djela će odgovarati dvije maloljetne osobe, i to zbog krivičnih djela teška krađa i krađa.

Vršnjačko nasilje je evidentirano u dva slučaja, gdje je, kako su saopštili, došlo do međusobnog vrijeđanja i fizičkog obračuna maloljetnika, a zbog čega će prekršajano odgovarati šest osoba.

Crnogorska policija je shodno nacionalnim potjernicima uhapsila devet osoba, dok su međunarodno tražena lica luhapšena po potjernicama UNMIK Kosova i ILECU Kosovo, zbog teške krađe.

Nedjelju za nama je, dodaju, obilježilo stabilno stanje javnog reda i mira.

“Na teritoriji Crne Gore policijski službenici su zabilježili 26 slučaj narušavanja javnog reda i mira i tom prilikom procesuirali ukupno 36 lice zbog 32 prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru. Od navedenog broja procesuiranih lica, njih 17 je lišeno slobode”, kažu u saopštenju.

Policija je od 13. do 20. maja obezbjeđivala osam javnih okupljanja.

Pripadnici policije su na području Danilovgrada izvršili operativno – taktičku radnju „Raciju“ u jednom ugostiteljska objekta.

“Kada je riječ o stanju bezbjednosti u saobraćaja tokom prethodne nedelje registrovano je 111 saobraćajnih nezgoda, u kojima je osam osoba zadobilo teške tjelesne povrede, a njih 43 lake tjelesne povrede”, navode u MUP-u.

Tokom istog perioda, saobraćajna policija je, spovodeći kontrole u saobraćaju, podnijela 278 prekršajnih prijava, izdala 2.318 prekršajni nalog i uhapsila 29 osoba zbog prekršaja iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

“Sprovodeći postupak prinudne naplate neplaćenih prekršajnih naloga policija je izvršila naplatu od oko 29.500 eura”, dodaje se u saopštenju.

Granična policija je od 13. do 20. maja na graničnim prelazima kontrolisala ukupno 449.513 lica, kontrolisano je ukupno 120.584 motornih vozila.

Službenici Sektora granične policije su podnijeli pet prekršajnih prijava i izdali 133 prekršajna naloga shodno Zakonu o strancima.

“Donijeta su 23 rješenja o dobrovoljnom povratku”, kažu u MUP-u.

Granična policija je donijela 55 rješenja o otkazu boravka do 90 dana, a 89 osoba je izrazila namjeru za međunarodnu zaštitu.