26-08-2016

Na crno radilo 500 radnika, poslodavcima kazne preko 210.000 eura

Za samo dva mjeseca inspektori rada zatekli su oko 500 radnika koji su radili “na crno" od čega je više od trećine po nalogu inspekcije zakonito zaposleno, a zbog učinjenih prekršaja poslodavci su kažnjeni novčano ukupno 210.100 eura, pišu Dnevne novine.

Na crno radilo 500 radnika, poslodavcima kazne preko 210.000 eura | Radio Televizija Budva

Od 1. maja do 1. jula ove godine inspektori rada evidentirali su oko 500 stranaca i crnogorskih državljana u radu "na crno”.

Od toga, kako je saopšteno Dnevnim novinama iz Uprave za inspekcijske poslove, po nalogu Inspekcije rada donošenjem ukazivanja i rješenja za otklanjanje nepravilnosti zakonito je zaposleno više od jedne trećine, 174 crnogorska državljana i 44 stranca.

"I pored toga što su poslodavci postupali po nalogu Inspekcije rada i zakonito zapošljavali lica zatečena u radu "na crno”, poslodavci su kažnjavani zbog učinjenih prekršaja iz Zakona o radu i Zakona o strancima, pa je u maju i junu izdato 475 prekršajnih naloga sa novčanim kaznama u ukupnom iznosu od 210.100 eura i podnijet zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka”, kazali su iz Uprave.

U odnosu na broj i iznos prekršajnih naloga, koje je Inspekcija rada izdala u prvoj polovini ove godine, ističu, naplaćeno je više od 70 odsto od izrečenih novčanih kazni.

Inspekcijski nadzor nad primjenom zakona i drugih propisa iz oblasti radnih odnosa, zapošljavanja i zaštite i zdravlja na radu konstantno se sprovodi, a tokom turističke sezone on je pojačan i od 1. juna sprovodi se u svim primorskim opštinama i prepoznatim turističkim centrima na sjeveru Crne Gore.

Iz Uprave su naglasili da je rad "na crno” i dalje najčešći prekršaj poslodavaca.

"Najčešće nepravilnosti utvrđene u oblasti radnih odnosa i zapošljavanja su angažovanje lica za obavljanje odredenih poslova kod poslodavca bez prethodno zaključenog ugovora o radu i neprijavljivanje na obavezno socijalno osiguranje. Zatim, radno angažovanje stranaca bez prethodno pribavljene dozvole za privremeni boravak i rad, ili prijave rada, kašnjenje u isplati zarada i uplati doprinosa za obavezno socijalno osiguranje (u slučajevima kad je isplaćena neto zarada, ali ne i doprinosi, obavještavana je Poreska uprava), kao i neuručivanje obračuna zarada zaposlenima koje je poslodavac dužan uručiti odmah po dospjeću isplate zarade, bez obzira da li je zarada isplaćena", kazali su iz Uprave.

Ostali prekršaji odnose se na nedonošenje pisane odluke o rasporedu radnog vremena zaposlenih, o rasporedu zaposlenih po smjenama, kao i neutvrđivanje rasporeda sedmičnog odmora, na osnovu čega inspektori mogu prepoznati da li se zaposlenima uskraćuje pravo na korišćenje sedmičnog i godišnjeg odmora, kao i neplaćeni prekovremeni, noćni i praznični rad.

Inspektori su istakli da je u privatnom sektoru znatno je izraženije kršenje prava zaposlenih, nego kod javnih preduzeća kod kojih nadzor vrši Inspekcija rada.

Iz Uprave su dodali da ta inspekcija ne vrši nadzor u državnim i organima lokalne uprave, kao i državnim agencijama i fondovima.

Među poslodavcima uhvaćenim u kršenju prava radnika, ističu, ima povratnika.

Zajedničkim kontrolama inspektora rada i inspektora za strance Uprave policije jednom broju zatečenih stranaca u radu “na crno” otkazan je boravak u Crnoj Gori, pa Inspekcija rada, ističu iz Uprave, nije mogla voditi dalji postupak na regulisanju njihovog radno-pravnog statusa, ali je sankcionisala poslodavce kod kojih su zatečeni na radu.

Po nalogu Inspekcije rada u periodu od 1. maja do 1. jula donošenjem ukazivanja i rješenja za otklanjanje nepravilnosti zakonito je zaposleno više od jedne trećine radnika koji su inspektori zatekli da rade na crno. Od tog broja su 174 crnogorska državljana i 44 stranca.