10-05-2024

Od Kufina do Jaza izražen problem divljih kampova

Crna Gora je među kamperima iz inostranstva postala veoma primamljiva destinacija. Međutim, razlog zbog kojeg se odlučuju da kampuju baš u našoj državi nisu samo prirodne ljepote već mogućnost da nelegalno kampuju, odnosno da parkiraju svoju kamp kućicu na bilo kojoj javnoj površini.

Od Kufina do Jaza izražen problem divljih kampova | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Pixabay

Od Kufina do Jaza izražen je problem kampovanja na divlje. Mišo Zaradić vlasnik kampa Masline iz Buljarice ističe da internetom kruže informacije o Crnoj Gori kao državi koja je slobodna za ilegalne kampere, što je Televizija Budva i provjerila.

"Oni međusobno razmjenjuju iskustva, mišljenja, a jedna od tema jeste i gdje može nelegalno da se kampuje. Taj trend je veoma prisutan i ima tu par lokacija, od Kufina do Jaza, gdje imaju svoje pozicije i gdje bez problema mogu da borave, spavaju i obavljaju aktivnosti kao da su u kampu. Oni faktički nisu u kampu jer nemaju potrebnu infrastrukturu da bi imali kompletnu uslugu", kazao je on za Polis.

A pošto nemaju kompletnu infrastrukturu, divlji kamperi su slobodni da sve što im nedostaje u legalnim kamperima, kao na primjer toalet. I to nije sve, primijećeno je i odsustvo ekološke griže savjesti.

"Kada vide da ih niko ne kontroliše, ostavljaju smeće iza sebe. Dešava se i upad tih divljih kampera i korišćenje nelegalno te infrastrukture, a radeći sve to krištom", istakao je on.

Zaradić nam je objasnio kako je definisak Zakon u ovom dijelu.

"Tehnički je moguće da postoje divlji kamperi, ali samo ne u zonama plaža, jezera, Nacionalnih parkova, privatnih parcela, ali u principu sve lokacije koje sam naveo su ili u zoni Morskog dobra, ili privatne parcele i sve je to svedeno na javnu površinu gdje bi nadležnost trebala da bude Komunalne policije", kazao je on.

Komunalna policija još uvijek nije izašla na teren, a dok ne izađu, divlji kamperi uživaju bez odgovornosti, što u EU ne bi bilo dozvoljeno.

"U Hrvatskoj je minimalna kazna 200 eura, a i u drugim zemljama EU su kazne mnogo veće", kazao je Zaradić.

On je uputio apel nadležnim službama da se pozabave ovim problemom.