24-02-2024

Održan stručno-konsultativni skup: Trenutna epidemiološka situacija vezana za pojavu i širenje morbila u regionu

Na inicijativu Instituta za javno zdravlje Crne Gore, održan je stručno-konsultativni skup koji je okupio relevantne aktere iz oblasti sistema javnog zdravstva.

Održan stručno-konsultativni skup: Trenutna epidemiološka situacija vezana za pojavu i širenje morbila u regionu | Radio Televizija Budva


Foto: IJZCG

Učešće na skupu uzeli su: dr Ivana Živković generalna direktorica Direktorata za javno zdravlje i biomedicinu u Ministarstvu zdravlja Crne Gore, dr Mina Brajović šefica Kancelarije SZO u Crnoj Gori, prof. dr Dragan Laušević direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore, dr Adis Martinović načelnik Odjeljenja za imunoprofilaksu, dr Senad Begić viši zdravstveni konsultant UNICEF-a u Crnoj Gori, Ana Vujošević direktorica Uprave za inspekcijske poslove, Darko Rašović pomoćnik direktorice Uprave za inspekcijske poslove, Jelena Nikčević vršilac dužnosti glavne zdravstveno-sanitarne inspektorke u Upravi za inspekcijske poslove, kao i direktori domova zdravlja, koordinatori programa obaveznih imunizacija, i drugi zainteresovani pedijatri i epidemiolozi.

Tema skupa bila je trenutna epidemiološka situacija vezana za pojavu i širenje morbila (malih boginja) u regionu, sa posebnim osvrtom na vrlo izvjesnu importaciju morbila u Crnu Goru i mjere koje u tom slučaju treba preduzeti, kako bi se smanjila mogućnost širenja infekcije. Na početku skupa dr Adis Martinović i prof. dr Dragan Laušević upoznali su pririsutne sa trenutnom epidemiološkom situacijom morbila u regionu i Evropi, kao i sa trenutnim (vrlo niskim) obuhvatima MMR vakcinom u Crnoj Gori, koji bi mogli da imaju za posljedicu epidemijsko javljanje morbila u državi. Detaljno su prikazane sve preduzete i planirane aktivnosti za povećanje obuhvata MMR vakcinom.

Nakon završenih izlaganja, otpočela je diskusija sa akcentom na skoro izvjesnu importaciju morbila u Crnu Goru, kao i o prioritetnim mjerama koje je potrebno započeti što prije u cilju podizanja nivoa obuhvata MMR vakcinacijom. Kao jedna od mjera, o kojoj su se građani pozitivno izjasnili u prethodnom periodu (po rezultatima istraživanja agencije koju je angažovao UNICEF), razmotrena je mogućnost nastavka organizovanja dodatne vakcinacije vikendom (za roditelje koji, zbog obaveza ne uspijevaju da dovedu na vakcinaciju djecu radnim danima).

Osim toga, razmotreni su i zakonom obavezni modaliteti informisanja zdravstveno-sanitarne inspekcije o roditeljima čija su djeca neopravdano nevakcinisana. Dogovoreno je intenziviranje komunikacije u lokalnim sredinama, posebno školama i vrtićima, koja će pored zdravstveno-edukativnih aktivnosti o važnosti vakcinacije, uključiti i informisanje roditelja i javnosti o Planu za suzbijanje širenja malih boginja.

U slučaju pojave obolijevanja od malih boginja biće aktiviran Plan za suzbijanje širenja malih boginja, koji, između ostalog, podrazumijeva i isključivanje sve nevakcinisane djece iz kolektiva predškolskih i školskih ustanova, sve do donošenja dokaza o sprovedenoj vakcinaciji ili potpunog suzbijanja širenja morbila.

Prisutni su upoznati o planiranim aktivnostima koje pored ranije navedenog uključuju organizovanje multidisciplinarnih okruglih stolova na kojim bi se na jednom mjestu okupili donosioci odluka, predstavnici međunarodnih agencija Ujedinjenih nacija koje se bave zdravljem i zaštitom prava djece (SZO i UNICEF), predstavnici zdravstva i pravosudnih organa, udruženja pravnika Crne Gore, Kancelarije zaštitnika ljudskih prava i sloboda - ombudsmana, predstavnici sektora prosvjete, te rada i socijalnog staranja.

Takođe, planirani su i okrugli stolovi na istu temu, u čiji rad će biti uključeni predstavnici udruženja roditelja i nevladinog sektora, te druge zainteresovane strane.

Učesnici skupa su se saglasili da bi se kroz realizaciju planiranih aktivnosti obezbijedio sveobuhvatan pristup koji bi mogao da ima ključnu ulogu u sistemski organizovanoj borbi protiv širenja epidemije malih boginja, prije svega povećanjem obuhvata MMR vakcinom, kombinujući stručnost, resurse i globalnu podršku.

Apelujemo na roditelje da, što ranije, koristeći mogućnost savjetovanja prvenstveno sa izabranim doktorima svoje djece, donesu odgovornu odluku da vakcinišu i time zaštite svoju djecu.

Svi prisutni su se saglasili da je podrška građana i cijelog društva neophodna kako bi zajedničkim naporima očuvali zdravlje naše djece i zajednice od potencijalne epidemije malih boginja i drugih zaraznih bolesti, koje se mogu spriječiti vakcinacijom.