20-02-2020

Održano predavanje o aterosklerozi u budvanskom Crvenom krstu

Predavanje o aterosklerozi koje je vodila dr Sanja Đedović Šćekić, u organizaciji budvanskog Crvenog krsta, održano je sinoć u prostorijama Crvenog krsta Budve.



Ateromatoza, arterioskleroza i ateroskleroza su jedni od glavnih krivaca što internisti, kardiolozi i vaskularni hirurzi imaju pune ruke posla.



Mnogobrojnim medicinskim istraživanjima posljednjih decenija dokazuje se da određene životne navike, kao i određena oboljenja, mogu značajno doprineti razvoju kardio-vaskularnih oštećenja. A svaka vrsta oštećenja krvnih sudova predstavlja i faktor rizika za srčana oboljenja. Zbog toga ćemo u kratkim crtama navesti današnja shvatanja o etiologiji ateromatoze, arterioskleroze i ateroskleroze.



SZO je definisala je aterosklerozu sljedećim riječima:

“Ateroskleroza je raznovrsna kombinacija promena na intimi arterija (za razliku od arteriola) koje se sastoje u žarišnom nakupljanju lipida, kompleksnih ugljenih hidrata, raznih produkata krvi, fibroznog tkiva i naslaga kalcijuma, a sve je to praćeno i promenama u mediji”.

Kod ateroskleroze vidljiva su čak i golim okom ispupčenja u obliku jastučića različitih veličina, koji su žućkaste boje zbog sadržine masti i holesterola. Te promjene u početku oboljenja zahvataju samo unutrašnji sloj krvnog suda (intimu), ali se vremenom proširuju i na srednji deo zida, koji u medicini zovu medija. S vremenom, kako bolest napreduje, dolazi i do zakrečavanja, te arterije postaju tvrde i krute – neelastične.



Ukoliko osnovna promjena obitava u masnim promjenama intime, tada se govori o ateromatozi, a ako je u pitanju zakrečavanje – o arteriosklerozi. Ako pored masnih promjena paralelno postoje i promjene u smislu tvrdoće arterije, tada je reč o aterosklerozi.

Ateromatoza za posljedicu ima poremećaj u funkciji arterija. Zid arterije trpi poremećenu ishranu kiseonikom, prekinut protok krvi, zbog suženja. Posljedica je umanjeno snabdijevanje organizma krvlju, kao i kiseonikom.



Jedno divno i kvalitetno druženje u prostorijama budvanskog Crvenog krsta zaokružila je i proslava rođendana njihove članice Irene.

Uvijek na istom mjestu, u sjajnom okruženju, punom topline, ljubavi i razumijevanja ćete često naići na predavanja poput ovoga, kao i druge vrste u njihovoj organizaciji.