22-03-2024

OŠ „Mirko Srzentić“ dala svoj doprinos razvoju svijesti o važnosti očuvanja lokalne gastronomske baštine

Osnovna škola „Mirko Srzentić“, u saradnji sa Društvom za kulturni razvoj „Bauo“, je učestvovala u organizaciji Međunarodne multidisciplinarne konferencije „Kulturne i Kreativne industrije & baština: gastrohertiage“, koja se održala od 14. do 17. marta u Petrovcu, saopšteno je iz te ustanove.


Foto: OŠ Mirko Srzentić

Kako navode u saopštenju, ovaj događaj, koji se bavi valorizacijom gastronomske baštine kao ključnog elementa kulturnih i kreativnih industrija, okupio je stručnjake iz različitih oblasti, uključujući kulturu, obrazovanje, turizam, dizajn, poljoprivredu itd.


Foto: OŠ Mirko Srzentić

Takođe, u saopštenju se ističe se da je učešće škole u ovom projektu izraz opredijeljenosti za promovisanje značaja kulturne baštine i njenog uticaja na društveni razvoj. Učenici i nastavnici škole aktivno su doprinijeli programu konferencije, posebno upotpunjujući program na svečanom otvaranju i izlaganjem na Festivalu hrane i lokalnih proizvoda koji se održao prvog dana konferencije, što je još jedan pokazatelj uspješne saradnje između obrazovnih institucija i šire zajednice.


Foto: OŠ Mirko Srzentić

Saradnjom sa organizatorima konferencije, kako ističu, OŠ „Mirko Srzentić“ je doprinijela razvoju svijesti o važnosti očuvanja i promocije lokalne gastronomske baštine. Kroz ovu inicijativu, škola je omogućila svojim učenicima da se upoznaju sa bogatstvom i raznolikošću kulturnog identiteta, kao i sa mogućnostima koje isti pruža za održivi razvoj i inovacije u kulturnim i kreativnim industrijama.

Učešće u ovakvim projektima potvrđuje posvećenost škole edukaciji mladih generacija u duhu poštovanja i vrednovanja kulturnog nasljeđa, te podstiče saradnju između obrazovnih institucija i društvene zajednice, zaključuje se u saopštenju.