28-05-2024

Otrovna riba lav stigla i u naše more: Evidentirano šest jedinki

U našem moru od februara 2023. do danas zabilježeno je šest jedinki ribe lav, koja ima otrovne bodlje, čiji ubod može uzrokovati višednevnu bol, znojenje, smetnje u disanju, a u ekstremnim slučajevima i paralizu, saopštio je kotorski Institut za biologiju mora.

Otrovna riba lav stigla i u naše more: Evidentirano šest jedinki | Radio Televizija Budva

Foto: Institut za bilogiju mora

Kako navode, prirodno stanište ribe lav su Indijski okean i Crveno more, a u Mediteran je stigla kroz Suecki kanal.

“Riba lav razmnožava se tokom cijele godine, a nema prirodnih neprijatelja, zbog čega se brzo i uspješno širi. Od februara 2023. godine do danas zabilježeno je šest nalaza ove vrste u crnogorskim vodama, a očekuje se da će se broj viđenja i ulova povećavati”, saopšteno je iz Instituta za bilogiju mora.

Kako pojašnjavaju riba lav je predatorska vrsta koja se uglavnom zadržava na stjenovitom dnu, a karakterišu je otrovne bodlje, čiji ubod može uzrokovati višednevnu bol, znojenje, smetnje u disanju, a u ekstremnim slučajevima i paralizu.

“Ukoliko vas ubode riba lav, preporučuje se da: Pogođeno mjesto uronite u vruću vodu (45–50°C) na 30 do 90 minuta, potražite medicinsku pomoć što je prije moguće”, poručuju iz Instituta.

Apeluju na ribare, ronioce i građane da im svaku jedinku prijave.

“Molimo sve ribare i ronioce da svaku uočenu ili ulovljenu jedinku prijave Institutu za biologiju mora. Vaše prijave su od ključne važnosti za praćenje njenog širenja i zaštitu lokalnog ekosistema. U slučaju ulova ribe lava, budite veoma oprezni zbog njenog otrovnog uboda”, zaključuje se u objavi Instituta za biologiju mora - Kotor.