12-04-2024

Porodica 12 godina ubacivala novac u kasicu, a kada su je otvorili, iznenadili su se

Majka i njeno troje djece dvanaest godina punili su "Kasicu Rosie". Ponekad kovanicama, s vremena na vrijeme i novčanicama, a jednom čak i s novčanicom od 100 dolara (oko 180 KM). Ali, u posljednje vrijeme sve je manje novca bilo za kasicu – zbog sve raširenijeg bezgotovinskog plaćanja.

Porodica 12 godina ubacivala novac u kasicu, a kada su je otvorili, iznenadili su se | Radio Televizija Budva

Foto: Pexels

Napokon su Sarah i njeno troje djece iz Kalifornije odlučili otvoriti kasicu. Podijelili su video na TikTok-u – gdje od tada dijele drugi korisnici

"Nakon što smo objavili ukupan iznos na TikTok-u, dobili smo mnogo komentara od ljudi koji su bili razočarani jer su smatrali da je iznos mali za vrijeme koje smo štedjeli", rekla je majka troje djece za This Week Newsweek.

"Nije se radilo toliko o količini novca koja je iz toga proizašla, koliko o iskustvu zajedničkog rada, nastavljajući porodičnu tradiciju korištenja 'Rosie', iščekivanju da ćemo je jednog dana otvoriti i učiniti nešto lijepo s tim novcem", rekla je Sarah

Trenutak kada su se svi novčići otkotrljali iz kasice bio je "epski". "Bilo je čak i novčića koje smo dobili od moje bake prije nego što je umrla, a to je bilo posebno jer smo se osjećali kao da je bila tamo kada smo otvorili kasicu.”

Dakle, otvaranje "Rosie" bilo je mnogo više od običnog novca. Sjećanja, nostalgija i emocije su utom trenutku bile puno važnije.

Ali sada kada je ušteđevina tu, porodica je želi iskoristiti za odlazak na veliko putovanje u američki nacionalni park.

A "Rosie"? Sljedećih godina bit će ponovno popunjena. "To je lijep način da djeca vide da male kovanice s vremenom čine veliku razliku, a to je jednostavan način da mališani osjete da daju doprinos", zaključila je Sarah, javlja Fenix Magazin.