17-03-2020

Potvrđen prvi slučaj koronavirusa u Crnoj Gori

Registrovana dva slučaja koronavirusa u Crnoj Gori, potvrdio je premijer Marković na konferenciji za novinare.

Potvrđen prvi slučaj koronavirusa u Crnoj Gori | Radio Televizija Budva

Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore danas su potvrdile prve slučajeve infekcije novim koronavirusom u Crnoj Gori.

Pacijenti su ženskog pola – rođeni 1948. i 1973. godine, i oba su tokom prethodnog perioda boravila u područjima pogođenim epidemijom, objavjeljno je na tviter nalogu Vlade Crne Gore.

Jedna osoba je iz Ulcinja, a jedna iz Podgorice.

"Kao što nažalost vidimo, od ovog trenutka započinje nova faza u suočavanju sa ovim zdravstvenim i društvenim izazovom. Međutim, nema mjesta panici niti nerazumnoj i nekontrolisanoj zabrinutosti!", izjavio je premijer Duško Marković.

On je dodao da su proteklih nedjelja preduzimali brojne mjere i aktivnosti sa ciljem sprečavanja unosa koronavirusa u Crnu Goru, i da su do danas uspješno odolijevali, skoro tri mjeseca nakon prvog zabilježenog slučaja u Evropi.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša kazao je da jedna osoba je bila pod nadzorom, druga ne.

"Mi upravo preduzimo mjere, imaju lakšu kliničku sliku. Što se tiče testiranja CG je zemla u regionu koja ima najviše testiranja, mi i Hrvati. Tako da što se tiče testiranja nismo štedjeli, ali to je takva bolest", kazao je Mugoša.

On je kazao da je jedna žena došla iz Amerike, prije 12 dana, druga je došla iz Španije i bila je pod nadzorom.

Direktor KCCG Jevto Eraković naveo je trenutno imaju 44 respiratora, a da će od sjutra imati 53.

"Ono što moramo da konstatujemo jeste da kod ova dva pacijenta trenutno nisu potrebni respiratori, jer je u pitanju lakša klinička slika"', istakao je Eraković.