13-07-2023

Požar u Dalmaciji, gašenje otežava vjetar

Požar koji je danas zahvatio prostor nedaleko od Šibenika, u Dalmaciji gasi 155 vatrogasaca, 57 vatrogasnih vozila, 2 air traktora i svih pet kanadera MORH-a, a gašenje otežava jak vjetar. U Grebaštici, vatra je progutala nekoliko kuća, povrijeđen je jedan vatrogasac i jedan građanin, a policija apeluje na građane da ne dolaze u zonu požara.

Požar u Dalmaciji, gašenje otežava vjetar | Radio Televizija Budva

Grebaštic (Foto: MORH_OSRH)

“Primili smo dojavu o požaru u Gornjim Banovcima u 11 i 11 sati. Intervencija je u toku”, kazali su za Šibenik.in vatrogasci.

“Stanje nije dobro, vatra se širi. Povećava se južni vjetar, pored dva kanadera tražili smo dodatnu pomoć”, rekao je Volimir Milošević, glavni vatrogasni zapovjednik JVP-a Šibenik za N1 Zagreb.

Trenutno je požar kod Grebaštice aktivno gasi 155 vatrogasaca, angažovano je 57 vozila, 3 Candaira, 2 Air tractora, a u dolasku su još dva Air tractora. broj vatrogasaca na terenu se stalno povećava, a angažovani su i vatrogasci Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije.

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice za N1 Zagreb potvrdili su da su vatrogasac i još jedna osoba povrijeđeni.

"Vatrogasac se nadisao dima, sad je dobro. Građanin je svojom krivicom došao u zonu gašenja, apelujemo na građane da se sklone iz zone gašenja“, kazali su iz HVZ.

Strašni prizori stižu iz Grebaštice u kojoj vatra guta kuće.

Policija moli građane i da uklone automobile i udalje se od vatre.

"Apelujemo na sugrađane da svojim ponašanjem olakšaju posao dežurnim službama na terenu i omoguće im neometan prolazak putevima ili drugim pristupnim putevima gdje je požar. Neka sklone automobile i druge pokretne stvari koje vatrogascima mogu smetati u gašenju požara kao i da se sami udalje od vatre i ne dovode sebe u opasnost“, prenosi Šibenik.in.